Mielipide | Yhteinen seurakunta – vastaus seurakuntaa koskevaan mielipiteeseen

Nimimerkki ”Laaja joukko seurakuntalaisia” ilmaisee Lukijalta-palstalla (NU 9.10.21) huolensa kansankirkkomme tilasta. Asioista huolen kantaminen osoittaa, että seurakunta on tärkeä kirjoittajille. Siksi lämmin kiitos kannanotosta. Ja kiitos siitä, että kirjoittajat haluavat saada jumalanpalveluksissa kuulla evankeliumin kirkasta sanomaa rakastavasta Jumalasta. Tämä on varmasti yhteinen tahtomme.

Mielipidekirjoituksessa huoli koskee kahta asiaa: joogaa ja Nurmijärven seurakunnan tulossa olevaa ensimmäistä sateenkaarimessua.

Jooga-asia koskee ilmeisesti keskenään erillisiä tilanteita; esimerkiksi musiikkiopisto oli etukäteen Klaukkalan kirkon konsertista kertoessaan maininnut omassa tilaisuuden mainonnassaan, että mukaan voi ottaa joogamattoja - ilmeisesti pelkästään rentoutumistarkoituksessa. Musiikkiopiston suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kaikkiaan niin, että konserttiin osallistujat saivat halutessaan levätä kirkon penkeillä - toki perinteinen istuminenkin oli sallittua.

Arvelen, että mielipidekirjoittajien ajatus askaroi musiikkiopiston suunnitelmia enemmän esimerkiksi seurakuntamme ilmoituksissa välillä vilahtavassa meditaatio- tai mietiskely-sanassa. Itse suosin mieluiten kristillinen mietiskely- tai vielä ennemmin kontemplaatio-ilmaisua. Asiaa olen joka tapauksessa jo aiemmin tiedustellut kyseisten tilanteiden vastuuhenkilöltä saaden vastaukseksi, että kyse on nimenomaan tuosta kontemplaatiosta eli kristillisen kirkon omasta erittäin vanhasta rukoushiljaisuuden perinteestä, Jumalan edessä hiljentymisestä ja Jumalan rakkauden puhuteltavana olemisesta. Toki kristillinen mietiskely on samalla aina sidoksissa myös Jumalan sanaan, Raamattuun.

Sateenkaarimessuista kirkkoneuvosto siis päätti kirkkovaltuustoaloitteen johdosta pitkän keskustelun jälkeen (NU 25.9.21). Ajatuksena on, että kaikkia on kohdeltava tasavertaisesti ja että siksi aivan oikeasti kaikki ovat tervetulleita seurakunnan elämään, jumalanpalvelukset mukaan lukien. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kaksi kertaa vuodessa pidettäväksi suunniteltu sateenkaarimessu ei ole erillinen saareke, vaan sinällään samanlainen messu kuin muutkin messut, mutta sateenkaarimessussa otetaan huomioon erityisesti sateenkaariväki eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Sateenkaarimessutkin ovat siis joka tapauksessa avoinna kaikille ihmisille - samalla tavalla kuin messut ilman erillisiä nimikkeitä ovat toki avoinna myös sateenkaariväelle.

Moni odottaa kirkolta voimakkaampiakin vastaantuloja erilaisille vähemmistöille. Esimerkiksi avioliittoasiassa. Kirkon opetus ja käytäntö avioliitosta on edelleen miehen ja naisen välinen liitto, mutta joka tapauksessa kirkolliskokouksessakin jatkuvasti etsitään ratkaisua siihen, miten kohdata rakkaudellisesti myös samaa sukupuolta olevat parit. Raamattu on selkeästi kielteinen homosuhteille, mutta paljon keskustellaan siitä, puhuuko Raamattu esimerkiksi pakottamiseen liittyvistä homoseksuaalisista suhteista eli että olisiko kyse eri asiasta kuin nykyaikana homoseksuaalisuudesta ajatellaan.

Raamatussa Jeesus itse kehottaa meitä kaikkia rakastamaan toisiamme.

Eri mieltä ihmiset ovat monista asioista. Kun Jumala kuitenkin rakastaa niin homoa kuin heteroa, niin se haastaa meidätkin kaikki rakastamaan toisiamme. Raamatussa Jeesus itse kehottaa meitä kaikkia rakastamaan toisiamme. Eroja löytyy katsantokannoissa, mutta Vapahtajamme Jeesus Kristus on meidän kaikkien yhteinen. Seurakuntammekin on yhteinen seurakuntamme.

Ari Tuhkanen kirkkoherra, Nurmijärven seurakunta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut