Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijata | Ikääntyneiden päivätoiminta turvattava

Ikääntyneiden päivätoiminta on tärkeä palvelu, joka ylläpitää kotona asuvien ikääntyneiden toimintakykyä ja omatoimista arjessa selviytymistä. Koska päivätoimintaa järjestetään ryhmissä, on se myös tärkeä sosiaalisen kanssakäymisen paikka.

Koronaepidemian takia päivätoimintaa supistettiin merkittävästi Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella, eikä sitä ollut ennen koronaakaan tasavertaisesti tarjolla kaikille halukkaille alueen kunnissa. Päivätoiminta pitää taata kaikille Keusoteen kuuluvissa kunnissa asuville ikääntyneille, jotka toimintaan haluavat osallistua. Vaikka päivätoiminta ei ole lakisääteisesti pakollinen palvelu kuntien järjestää, on se kuitenkin väärä paikka säästää.

Kun Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa, on sen taattava, että kaikilla alueen ikääntyneillä on tasavertainen mahdollisuus osallistua päivätoimintaan halutessaan. Päivätoiminta on tällä hetkellä myös maksullinen palvelu, mikä voi käytännössä tarkoittaa, että jotkut ikääntyneet eivät voi osallistua siihen, vaikka tarvetta ja halua olisi. Myös tämä epäkohta pitää korjata ja tehdä toiminnasta maksutonta asiakkaille. Ikääntyneiden ihmisten itsenäinen eläminen on arvokasta ja sitä pitää tukea kaikilla mahdollisilla tavoilla.