Toimittajalta | Mitä tapahtui tytöille?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttaman vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tulokset ovat huolestuttavaa luettavaa nurmijärveläistyttöjen osalta.

Syksyllä julkistetuista tuloksista selviää, että nurmijärveläisten 8. ja 9. luokkien tyttöjen yksinäisyys, ahdistuneisuus ja masennusoireilu ovat lisääntyneet verrattuna edelliseen kyselyyn, joka toteutettiin vuonna 2019.

Kyselyn mukaan esimerkiksi joka neljän kyseiseen ikäluokkaan kuuluva tyttö tuntee itsensä yksinäiseksi usein tai jatkuvasti. Joka kolmas tyttö kertoo kärsivänsä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta ja joka kolmas tyttö yli kaksi viikkoa kestäneestä masennusoireilusta.

Positiivista mielenterveyttä viimeisen kahden viikon aikana kertoo kokeneensa vain 14 prosenttia tytöistä.

Häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua kertoo kokeneensa yli puolet, 50,9 prosenttia, nurmijärveläisistä 8. ja 9. luokkien tytöistä. Yleensä häirintä on tapahtunut puhelimessa tai internetissä.

Positiivista tuloksissa toki on se, että suurin osa kyselyyn vastanneista yläasteikäisistä tytöistä, ja myös pojista, kertoo olevansa tyytyväinen elämäänsä. Tyttöjen tyytyväisyys kuitenkin laskenut.

Tyttöjen tulokset ovat valtakunnallisesti saman suuntaisia.

THL:n kehittämispäällikkö Jenni Heleniuksen mukaan hälyttävien tulosten taustalla on koronaepidemia. Viimeistään kysely vahvistaakin sen, kuinka raskasta aikaa lähes kaksi vuotta kestänyt epidemia on ollut lapsille ja nuorille.

Heleniuksen mukaan näyttää siltä, että moni tulee tarvitsemaan tukea esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin ja ahdistuneisuuteen liittyvissä asioissa.

Tuloksista onkin syytä olla huolissaan. Korona on jättämässä syvät jäljet nuoriin ja asiaan on syytä puuttua.

Riikka Jokinen

Kirjoittaja on nurmijärven uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut