Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Saisiko vähän kriisiapua

Helsingin yliopiston opiskelijatapahtumasta nousi viime viikolla kohu. Maantieteen opiskelijoille järjestetyssä fuksitapahtumassa oli pelattu Afrikan tähti -peliä, jossa opiskelijat olivat pukeutuneet lautapelin nappuloiksi. Saksalainen vaihto-oppilas koki pelin järkyttävänä ja rasistisena ( Iltalehti 18.10.). Mielenkiintoiseksi tapauksen teki Helsingin yliopiston reaktio. Se ilmoitti Twitterissä tarjoavansa kriisi- ja keskusteluapua pelistä järkyttyneille opiskelijoille!

Onpa kriisiapua ehdotettu kummemmistakin asioista. Taannoin silloinen eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ehdotti keskusteluapua, "debriefingiä", eduskunnasta pudonneille kansanedustajille. Hän perusteli MTV:n haastattelussa ( 18.3.2019) ajatusta sillä, että eduskunnasta tippuminen voi olla "aika traumaattinen kokemus".

Debriefing on menetelmä, jossa ammattilaisen kanssa puretaan hiljattain tapahtunutta äkillistä traumaa tai kriisiä. Menetelmää käytetään esimerkiksi onnettomuuksien ja vaaratilanteiden jälkeen lievittämään psyykkisiä ja fysiologisia jälkireaktioita.

Lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa kohtaavat silmitöntä väkivaltaa, alistamista, turvattomuutta, köyhyyttä ja nälkää. Heistä monellekaan ei ole tarjolla ammattiapua traumojensa käsittelyyn. Suomen työttömilläkin on varmasti kovempia koettelemuksia kuin pelistä loukkaantuneella opiskelijalla – puhumattakaan eduskunnasta tippuneilla hyväosaisilla kansanedustajilla.

Löyhin perustein annettu kriisiapu on osa yliampuvaa lääketieteellistämistä, medikalisaatiota. Surut, kuten sairaus ja kuolema – puhumattakaan loukkaantuminen ja paha mieli, ovat elämään kuuluvia asioita. Jos kipukynnystä alennetaan tarjoamalla kriisiapua jopa koomisissa yhteyksissä, pian koko kansa voisi vaatia kriisiapua jokapäiväisiin huoliinsa. Jos meillä aletaan järjestää ammattiapua yhdestä lautapelistä mielensä pahoittaneille opiskelijoille, kertoo se vain kansakuntamme heikosta kyvystä sietää vastoinkäymisiä. Miten käy silloin, kun kohtaamme todellisen kriisin.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja