Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Keusote: Suunnittelemme ikäihmisten päivätoiminnan uudistamista

Haluamme vastata viimepäivien lehtikirjoitteluun ja selventää myös suunnitelmia liittyen ikäihmisten päivätoimintaan. Me Keusotessa ymmärrämme päivätoiminnan merkityksen ikäihmisille ja heidän omaisilleen. Suunnittelemme paraikaa vaativan päivätoiminnan uudistamista. Päätöksiä ikäihmisten vaativan päivätoiminnan päättymisestä nykymuodossaan ei ole tehty.

Keusote keskittyy jatkossakin ainoastaan vaativan päivätoiminnan järjestämiseen ikäihmisille. Vaativa päivätoiminta on suunnattu omaishoidon lakisääteisten vapaiden järjestämiseen sekä muuhun kotona selviytymisen tukemiseen. Vaativan päivätoiminnan asiakkaat tarvitsevat paljon apua ja ohjausta arjen toiminnoissa. Heillä on yleensä merkittävä toimintakyvyn aleneminen. Vaativan päivätoiminnan henkilöstöllä onkin sote-alan koulutus, vahva ammatillinen osaaminen ja kyky kohdata ikääntyneitä asiakkaita huomioiden heidän haasteensa ja toimintakykynsä. Vaativa päivätoiminta on asiakkaan toimintakykyä tukevaa sekä kuntoutumista edistävää.

Vaativan päivätoiminnan uudistamisella tavoitellaan ko. palvelun jatkuvuuden turvaamista palvelua eniten tarvitsevalle kohderyhmälle kustannuksia kohtuullistaen. Kustannussäästöt ovat Keusotessa välttämättömiä muun muassa kuntien asettamien säästötavoitteiden ja koronapandemiasta aiheutuneiden lisäkustannusten vuoksi. Uudistuksessa on tarkoitus mm. palvelutarjontaa monipuolistamalla lisätä asiakkaidemme valinnanmahdollisuuksia. Esimerkiksi omaishoidettavien kotiin vietävillä hoitajan kuntouttavilla virkistyskäynneillä ja etähoivan kehittämisellä voimme vastata kyseisiin palveluihin soveltuvien asiakkaiden tarpeisiin.

Kuntien lakisääteinen tehtävä ikäihmisiin nähden on puolestaan hyvinvoinnin edistäminen. Keusote on ehdottanut yhteistyötoimintamallina jäsenkunnilleen noin vuosi sitten, että kunnat ottaisivat nykyistä vahvemman otteen ikäihmisten ennalta ehkäisevän päivätoiminnan koordinoinnista. Kuntien on tässä tehtävässä luontevaa tehdä yhteistyötä yhdistysten ja järjestöjen kanssa, sillä ennalta ehkäisevässä toiminnassa kohderyhmänä ovat lähes kaikki ikääntyneet henkilöt - sekä omatoimiset että jonkin verran tukea tarvitsevat. Kohderyhmän ulkopuolelle jää ainoastaan aiemmin mainittu vaativan päivätoiminnan asiakaskunta. Ennalta ehkäisevä päivätoiminta pohjautuu ikäihmisten, vapaaehtoisten, kuntien ja muiden toimijoiden yhdessä tuottamaan ohjelmaan ja toimintaan.

Näiden kahden eri päivätoimintamuodon järjestämisestä neuvotellaan Keusoten ja jäsenkuntien kesken seuraavan kerran 2.11.2021.

Tavoitteena on saavuttaa yhteinen näkemys vuodenvaihteeseen mennessä.

Erja Pentti, palvelujohtaja Ikäihmisten ja vammaisten palvelut, Keski-Uudenmaan sote (Keusote)