Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko sote-uudistus ennenkaikkea hallinnon vai palvelujen uudistus?

Sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita ovat laadukkaat, kustannustehokkaat, yhdenvertaiset, saavutettavat palvelut, jotta hyvinvointi- ja terveyserot kaventuisivat sekä työvoiman saatavuus turvattaisiin. Tavoitteet ovat hyvät, mutta haasteelliset väestön ikääntyessä, kustannusten kasvaessa ja työvoiman saatavuuden ongelmien vuoksi. Tavoitteena tulisi olla 3 mrd säästöt vuoteen 2030 mennessä. Muutoksen keskellä johtajuus nousee keskiöön. Onnistummeko ajamaan sote-uudistuksen läpi niin, että henkilöstön työmäärä ei kasva liian suureksi, hyvinvoinnista pidetään huolta ja työntekijät saavat keskittyä ydintehtäviinsä. Tällä hetkellä henkilöstön jaksaminen on koetuksella ja vaihtuvuus korkea. Uudistuksen keskellä tulisi samaan aikaan tehdä toimia, jotka tekisivät Keusotesta houkuttelevan työnantajan.

Erikoishoidon ja hallinnon alueellinen keskittäminen on perusteltua kustannussyistä, mutta asukkaat edelleenkin tarvitsevat monipuolisesti saavutettavia paikallisia palveluja joiden kysyntä on kasvava. Valinnanvapauslaki laajentaa edelleen palveluvalikoimaa. Minulle sote-uudistus on silti enemmän hallinnon uudistus, jossa vastataan asukkaiden palvelutarpeeseen palveluvalikoimaa kasvattamalla, kun palvelut ovat ylikunnallisia ja järjestettävät palvelut tavoittavat enemmän asukkaita . Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus-ohjelmassa painotetaan moniammatillista ja ennaltaehkäisevää työtä. Nämä ovat hyviä tavoitteita ja palveluverkkoa tulee uudistaa sen mukaisesti. Näitä on vaikkapa Lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) muutosohjelman mukaisesti yliopistosairaaloiden yhteyteen perustettavat OT keskukset, jotka antaisivat erityistukea hyvinvointialueille.

Palvelujenhan ei tulisi heikentyä uudistuksessa vaan pikemminkin parantua.

Osa asukkaista on tällä hetkellä tyytymättömiä palvelujen saatavuuteen, toimivuuteen ja laatuun. Palvelujenhan ei tulisi heikentyä uudistuksessa vaan pikemminkin parantua. Yhdenvertaisuuteen ei pidä pyrkiä kaventamalla palveluja heiltä, jotka ovat tottuneet parempiin palveluihin. Sote-uudistus on valtava hanke, jota voi verrata suurten yritysten fuusioihin joka on aikaa vievää. Olemme etumatkalla uudistuksessa muihin alueisiin verrattuna, mutta olemmeko riittävän kärsivällisiä ja missä menee uudistuksen takaraja. Nämä ovat ymmärrettäviä kysymyksiä ja omalta osaltani olen valmis toimiin jotka nopeuttavat uudistuksen läpivientiä.