Lukijalta | Koiran irti pitämiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Kommentti Nurmijärven Uutisten (13.1.) ”Koirat kiinni, luoksetulo ja kontakti vahvaksi” - juttuun.

Taina Joutsen kirjoitti ansiokkaan jutun Eila Honkasen kokemuksista koirista ja miten tärkeää olisi koirien kytkettynä pitäminen kuten laki määrää

Juttuun oli liitetty tietolaatikko otsikolla ”Mitä laki sanoo – koira irti ja kytkettynä”. Laatikossa oli otteet järjestyslaista ja metsästyslaista: ”Järjestyslain mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä, metsästyslain rajoitusaika 1.3.–19.8. jolloin koira on pidettävä kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä sekä että, ilman maanomistajan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella”

Nurmijärvellä on taajama-alueiden ulkopuolella alueita ja kyliä, joissa asuu jopa tuhansia ihmisiä suhteellisen pienillä alueilla. Usein näkee kytkemättömiä koiria vilkkailla kevyenliikenteenväylillä, koulujen kentillä ja vastaavilla alueilla, joiden tarkoitus on tarjota lapsille ja vanhemmillekin turvallinen väylä- tai paikka liikkua.

Kennelliiton nettisivuilta suora lainaus asiaan liittyen: ”Koiranomistajilla on monesti se harhaluulo, että metsässä ja maaseudulla koiria voi pitää kytkemättöminä ilman valvontaa. Metsästyslain mukaan koiraa ei kuitenkaan saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.”

Taajama-alueiden ulkopuolelle jäävistä kylistämme esimerkkinä yli 2000 as. paikoin taajamamainen Lepsämä, missä turhan usein kevyenliikenteenväylillä, metsissä ja koulujen kentillä ulkoilutetaan koiria kytkemättä.

Vapaana ulkoilutetaan suuriakin koiria, jotka aiheuttavat jopa pelkoa ja vaaraa kevyenliikenteen väylillä liikkuville nuorille sekä toisille koirille ulkoiluttajineen. Toiminta on vastuutonta, vaaraa aiheuttavaa sekä lain vastaista.

Vaikka ulkoiluttaa koiraa taajaman ulkopuolisella kevyenliikenteenväylällä ei se vapauta lain mukaan omistajaa pitämään koiraa kytkemättömänä perusteluna että ”koirani on välittömästi kytkettävissä”. Kevyenliikenteenväylällä kytkemättä liikkuvat koirat aiheuttavat riskin koulumatkoja liikkuville lapsille, pyöräilijöille jopa aikuisillekin. Myös vapaana liikkuva koira itse on vaarassa.

Kenenkään koiranomistajan ei pitäisi olla niin vastuuton, että altistaa muut tiellä/kevyenliikenteen väylillä ja luonnossa liikkujat vaaraan.

Ikäviä esimerkkejä koirahyökkäyksistä on maassamme liikaa – koiran hyökkäyksiä ihmistä kohtaan on ollut myös Nurmijärvellä sekä lähialueilla. Vastuu on aina koiran omistajan.

Lain mukaan siis taajamien ulkopuolella, kuten Nurmijärven kylien alueella koiran tulee olla kytkettynä kun liikutaan esim. yleisillä kevyenliikenteenväylillä ja teillä, jotka ovat aina kunnan tai valtion omistuksessa. Samoin koulujen pihoilla, urheilukentillä ja maastossa.

Koiran irti pitämiseen tarvitaan taajaman ulkopuolellakin aina maanomistajan lupa. Pelkkä ”välittömästi kytkettävissä” perustelu koiran kytkemättä pitämiseen ei siis riitä.

Pienimpien lasten ja koululaisten, ihan kaikkien, koiriemmekin turvallisen liikkumisen puolesta toivotaan, että rakkaat koiramme pidetään kytkettynä. koirapuistoissa ja omalla maalla toimitaan sitten niiden ohjeiden mukaan, jotka toimintaa siellä ohjaavat.

Onneksemme suurin osa koiranomistajista toimii vastuullisesti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut