Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Yleisissä saunoissa käynti on mitä parhain tapa kehittää itsetuntoa

Näin lapsuusvuosina runsaasti alastomia naisvartaloita. Maaseudulla oli tapana, että naapurit tulivat viikoittain kylään ja samalla saunottiin yhdessä. Naiset omilla vuoroillaan ja miehet naisten jälkeen. Lauteilla loikoili niin rehevää kuin niukkalihaista emäntää.

Saunassa jo pikkutytöt oppivat, että yleensä naisilla kertyy iän mukana vuosirenkaita vatsan täytteeksi. Tissejäkin oli A-kupista D-malleihin. Osalla maitorauhaset roikkuivat ja osalla rintamalli oli niukka. Saunavierailla oli sinertäviä suonikohjuja ja halkeilevia kantapäitä. Joillakin oli hirveästi karvoja, toisilla kriittiset kohdat olivat lähes paljaat. Selluliittiä taisi olla kaikilla kylän naisilla.

Tämä oli hyvää siedätyshoitoa pikkutytölle. Vastaavanlaista terapiaa kaipaisivat myös vartalostaan huolestuneet nykytytöt.

Sosiaalinen media filtteröityine kuvineen ja harhaisine menestystarinoineen luo 2020-luvun nuorille kohtuuttomia paineita. Jos päivittäin seuraa Instagramissa kuvia treenatuista ja silikoneilla topatuista ikätovereista, alkaa nuoren mieli helposti oirehtia ja epävarmuus kalvaa.

Saunassa lapsi saa realistisen kuvan ihmisvartalosta. Saunassa huomaa, että TV:stä tai somesta tuttuja upean kurvikkaita, mutta samalla laihoja ja treenattuja naisvartaloita on oikeassa elämässä vain aniharvalla. Saunassa näkee, että alastomat ihmiset ovat kaukana siitä harhakuvitelmasta, mitä keinomaailma kuluttajille syöttää.

Jos lapselle ei tarjoudu luonnollista paikkaa nähdä sukulaisia tai naapureitaan ilkosillaan, ei tehne pahaa, jos hän bongaisi alastomia ihmisiä vaikka uimahallin saunatiloissa. Siellä kyllä näkee hyllyvän pyllyn poikineen ja täydellisyyskuvitelmat haihtuvat.

Suomalainen sauna on terapeuttinen vastavoima somen, elokuvien ja pornoteollisuuden vääristämälle ihmiskuvalle. Yleisissä saunoissa käynti on mitä parhain tapa kehittää itsetuntoa ja suhteellisuudentajua nuoren kehitysvaiheessa, jossa itsensä tarkkailu on maksiimissaan.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.