Mielipide | Nurmijärven koulujen hallinnollisista yhdistämisistä

Kunnanvaltuusto päätti viime kaudella palveluverkkoesityksessään koulujen hallinnollisista yhdistämisistä ilman minkäänlaisia vaikutusarviointeja, kustannuslaskelmia tai koulujen/kuntalaisten kuulemisia. Nyt kuulemisia on tehty, kun asia on menossa sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Sivistystoimi on kuulemistilaisuuksissa vakuuttanut, että säästöt eivät ole nyt tärkein asia, eikä pieniä lähikouluja olla sulkemassa.

Kunnan edustajien mukaan hallinnollisella yhdistämisellä pyritään vahvistamaan johtajuutta, keventämään hallintoa sekä turvaamaan eri kouluyksiköiden toiminta. Lisäksi näin sujuvoitetaan hallintoa, luodaan yhteisiä käytäntöjä sekä vahvistetaan opetusta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Miten johtajuutta vahvistetaan suurentamalla johdettavia yksiköitä? Miten hallinto kevenee tai luodaan yhteisiä käytäntöjä, jos kaksi (tai kolme) aivan erilaista yksikköä niputetaan yhteen? Todennäköisempää lienee johtajuuden ja hallinnon heikkeneminen. Miten käy rehtorin esihenkilötyön, kun alaisten määrä entistään lisääntyy? Opettajien tulee saada henkisesti kuluttavassa työssään esimieheltään riittävää tukea. Koulujen tämänhetkistä tilannetta hankaloittaa entisestään koronan vaikutukset, jotka näkyvät oppimisvajeena sekä niin lasten kuin työntekijöidenkin heikentyneenä hyvinvointina ja jaksamisena. Lisäksi kouluarkea haastavat erilaiset hankkeet, ryhmäkoot ja inkluusion tuomat järjestelyt. Läsnä oleva johtaja ja hyvä johtajuus ovat suoraan yhteydessä henkilöstön ja edelleen lasten hyvinvointiin eikä tehtävässä ole mahdollista onnistua etäjohtamalla. Kannattaako nykyisiä, hyvin toimivia johtamisrakenteita murentaa ja heikentää?

Pahimmassa tapauksessa lapsemme ja koulumme oppilaat joutuvat .

Vaikka säästöt eivät sivistystoimen mukaan olekaan tässä ratkaisussa oleellisessa asemassa, kunnan mukaan suunnitellut hallinnolliset yhdistämiset mahdollistavat myös Nuuka-toimenpidesuunnitelmaan kirjatun yhden rehtorin viran lakkauttamisen. Kuitenkin hallinnollisestikin yhdistetyllä koululla on oltava joku paikan päällä oleva tehtävään nimetty vastuuhenkilö, jolla on oltava oikeus ja valta pikaisiinkin päätöksiin. Esimerkiksi oppilaan lähettäminen kotiin kesken koulupäivän kurinpidollisista syistä, toiminta äkillisessä tilanteessa (esim. kriisitilanteet ja tiedottaminen). Näitä tehtäviä hoitamaan tarvitaan todennäköisesti apulaisrehtori/-johtaja, jolle myös maksetaan korvausta tästä työstä.

Ajatus ehkä siis on, että tehdään nyt tällainen yhdistäminen ja katsotaan, kuinka käy. Ikävä vain, että pahimmassa tapauksessa lapsemme ja koulumme oppilaat joutuvat kärsimään mahdollisista hallinnollisen yhdistämisen mukanaan tuomista haasteista ja vaikeuksista. Pidetään huoli myös tulevaisuudessa siitä, että Nurmijärven kunta säilyy hyvin johdettuna työpaikkana, jossa työntekijöiden hyvinvoinnilla on merkitystä ja tehtävät päätökset ovat lapsen edun mukaisia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut