Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä

Metsäkylän ja Palojoen koulujen vanhempainyhdistykset ottivat kantaa aiemmin Nurmijärven koulujen hallinnolliseen yhdistämiseen ( Nurmijärven Uutiset 17.11.21). Länsikaaren koulun vanhempainyhdistyksessä olemme pohtineet samoja asioita. Tehdäänkö hallinnollisia yhdistämisiä lasten edun hinnalla? Yksiköiden hallinnollisia yhdistämisiä tulee pohtia monesta eri näkökulmasta.

Metsäkylän ja Palojen vanhempainyhdistykset toivat esiin mahdollisen hallinnon ja johtajuuden heikentymisen, kun useampi yksikkö yhdistetään. Myös henkilökunnan jaksaminen ja työssä viihtyminen nostettiin esiin. On totta, että läsnä oleva johtaja on yhteydessä henkilöstön hyvinvointiin ja sitä kautta oppilaisiin. Olemme pohtineet asiaa erityisesti palvelunkäyttäjien eli oppilaiden ja huoltajien kannalta.

Meidän huolemme on herännyt siitä, ettei nämä pienemmät yksiköt jäisi suurempien yksiköiden jalkoihin hallinnon yhdistyessä. Pienissä ja keskikokoisissa kouluissa toimintatavat ovat oppilasystävällisiä, joustavia ja oppilaiden ääni on voitu ottaa toiminnan suunnittelussa huomioon. Koulujen hallinnollisen yhdistämisen myötä pelkonamme on, että hyviksi luoduista toimintatavoista joudutaan luopumaan yhtenäisten käytänteiden nimissä. Pahimmassa tapauksessa nämä pienemmät yksiköt ”seilaavat aallokossa ison lippulaivan perässä ilman vaikutusmahdollisuuksia reittivalintoihin”.

Yksiköiden hallinnollisia yhdistämisiä tulee pohtia monesta eri näkökulmasta.

Nyt pienemmissä koulussa, kuten esimerkiksi Länsikaaren koulussa on rehtorilla opetusvelvoite. Pidämme tätä hyvänä asiana. Rehtori on yksi opettajista, lähellä oppilaita, mukana aktiivisesti oppilaiden arjessa. Rehtori näkyy ja kuuluu koulussa konkreettisesti. Rehtori tuntee oppilaansa ja huoltajat. Tämän ansioista sekä oppilaiden, että vanhempien on helppo lähestyä häntä. Yhteydenottamiskynnys on matala. Tällä on positiivinen ja rauhoittava vaikutus oppilaiden koulutyöhön. Hallinnollisten yhdistymisen myötä rehtorien opetusvelvollisuus jäänee pois alaisten määrän ja yksiköiden kasvun myötä.

Palveluverkkoselvityksellä on paikkansa, kun palvelut asettuvat laajalle alueelle ja yksiköitä on paljon. Selvityksessä ei asioita tule ajatella vain talouden tai palveluiden keskittämisen kannalta. Palveluverkkoselvityksessä tulisi huomioida hyvin toimivat yksiköt ja pysähtyä pohtimaan miten ne saadaan sisällytettyä toimivaan kokonaisuuteen. Lisäksi muutoksien vaikutusta pitäisi pystyä pohtimaan toiminnan keskiössä olevien palvelun käyttäjien – tässä tapauksessa tulevaisuutemme rakentajien, lasten näkökulmasta.