Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sivistys arvokkaan elämän peruspilari

Monien kyselyjen, lausuntojen ja kuulemisten jälkeen saimme viime viikolla sivistyslautakunnassa yhdessä ja yksimielisesti päättää koulujen hallinnollisista yhdistämisistä. Päätös on perusteltu ja oikeansuuntainen. Samalla päätös osin noudattelee kuntamme kestävän kasvun eli tuttavallisemmin Nuuka-ohjelman kriteereitä ja palveluverkkosuunnitelmaa.

Päätöksen jälkeen jäin pohtimaan miten tärkeä meille onkaan kouluyhteisö. Arvokas on myös demokratia ja kansalaisyhteiskunta. Kouluihinkin liittyvässä keskustelussa on hyvä tiedostaa kuntamme niin talouden kuin rakenteiden kokonaiskuva ja sen rinnalla arjen ääni, vanhempien ja kyläyhdistysten toiminta kasvatusyhteisönä.

Kuntamme kouluverkkoa, hallintorakenteita ja toimintaympäristöä edelleen kehitettäessä ja uudistettaessa on hyvä muistaa, että yhdessä olemme enemmän kuin yksin. Meidän on myös ymmärrettävä, että muutos on aina myös mahdollisuus. Ei kysytä, miten voimme asioita estää, vaan miten ne voidaan mahdollistaa.

Sivistys on arvokkaan elämän ja ehyen yhteisön peruspilari. Koulutus luo talouden ja työllisyyden perustaa ja tulevaisuuden turvaa.

Näemme konkreettisesti koulun merkityksen lapsen ja nuoren elämässä covid-19 aikana. Aina ei ole kysymys oppimisesta vaan myös henkisestä hyvinvoinnista. Vertaistuki, kaveri- ja ystävyyssuhteet ovat tärkeä osa kasvua ja identiteettiä. Koulu on parasta lääkettä tähän. Tärkeää, että hallinnolliset rakenteet ovat kunnossa, mutta on myös paljon muuta. Rakennetaan turvallista, aikaa kestävää ja ajassa elävää koulupolkua. Yhdessä olemme enemmän kuin yksin.