Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Kuka vaan voi tehdä mitä vaan

Haluaisin uskoa kaikista ihmisistä ennemmin hyvää kuin pahaa. Toimittajan työssä vuosikymmenten varrella vastaan on tullut sellaisia tapauksia, että usko ihmisten hyvyyteen on kokenut aikamoisen kolauksen.

Nykyään tosin yritän ajatella, että jokainen ihminen on pääsääntöisesti hyvä, mutta vastaavasti voin uskoa, että kuka tahansa voi syyllistyä ties millaiseen rikokseen tai ainakin pieneen vilunkiin.

Jos lähdetään lievimmästä päästä, niin on olemassa kuntapoliitikkoja, jotka käyvät kokouksissa vain kääntymässä ja kuittaamassa kokouspalkkion. Heistä ei ääneen puhuta.

Tiedän myös ”ahkeria” yrittäjiä, jotka ovat tuoneet pilaantunutta tai muuten epäkelpoa maata paikkaan, jonne sitä ei saisi tuoda. Kaikki eivät ole siitä kiinni jääneet.

Ja kuinkahan korkea mahtaa olla se prosentti nurmijärveläisiä, joka on rakentanut aivan kaiken tontilleen luvallisesti?

Monen tuttavapiirissä on henkilö, joka pahoinpitelee henkisesti tai fyysisesti puolisoaan tai lapsiaan. Hän on hyvin usein työssä käyvä, hyvinpukeutunut mies – joskus nainenkin – josta ulospäin ei kukaan uskoisi.

Heistä voi lukea rankkoja kertomuksia käräjä- tai hovioikeuden listoilta.

Samoin oikeuden papereista näkee, että fiksun tuntuinen naapurin mies tai nainen voi syyllistyä vaikkapa rattijuopumukseen, outoon naapuririitaan tai kavaltaa varoja – mutta kulkee kylillä muina miehinä tai naisina, saaden ehkä arvostustakin osakseen.

Eihän rosvo näytä välttämättä lainkaan rosvolta, vaan aivan tavalliselta ihmiseltä.

Yritän kaikesta huolimatta uskoa, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median

toimittaja.