Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Hoivaköyhyys

Onnistuuko suomalainen hyvinvointivaltio lunastamaan perustus- ja vanhuspalvelulain mukaiset lupauksensa hoivaa tarvitseville palveluista, joita he ovat oikeutettuja saamaan?

Hoiva tarkoittaa laaja-alaista huolenpitoa apua tarvitsevan jokapäiväisistä tarpeista silloin kun hän ei itse siihen kykene. Hoiva ei tarkoita vain terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien asioiden järjestämistä, vaan myös arkiseen elämään liittyvää tukea kuten juoksevien asioiden ja kodinhoitoa ja vaikkapa kuljetustarpeesta huolehtimista.

Hoivan saaminen ei saa riippua apua tarvitsevan sosioekonomisesta asemasta tai perustua pelkästään ihmisten vapaaehtoistyöhön.

Ikääntyneiden palveluissa lainsäädäntöön kirjoitetut tavoitteet eivät toteudu niin hyvin kuin vaikkapa lapsiperheiden keskeisen palvelun, päivähoidon, kohdalla.

Ikääntyneiden hoiva on muuttunut 1990-luvun jälkeen, kun palvelurakenteen muutos käytännössä johti palveluiden kattavuuden laskuun ja kuilu palveluiden riittävyyden ja hoivan tarpeen välillä kasvoi. Voidaankin puhua hoivaköyhyydestä eli avun riittämättömyydestä, joka uhkaa ikäihmisten hyvinvointia ja ihmisarvoa sekä asettaa kyseenalaiseksi hyvinvointipalvelut ja hyvinvointivaltion käsitteen.

Yhteiskunnan pitäisi kantaa arvostaen ja kunnioittaen ihmiset elämänkaarensa läpi huolehtien henkisestä virkistäytymisestä, sosiaalisesta vuorovaikutuksesta sen lisäksi, että perustarpeet ovat tyydytetyt.

Tulevan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen pitää kantaa vastuu inhimillisestä kohtelusta ja sitoutua hoivapolitiikassaan siihen, ettei kukaan apua tarvitseva jää yksin. Kaikilla ei ole lähellä olevia omaisia ja läheisilläkin on oma elämäntilanteensa.

Kotihoidon resursseja pitää lisätä ja tukea paremmin omaishoitajia.

Kotona asuu yhä huonokuntoisempia vanhuksia. Hoiva-alalla työskentelevät ollaan vedetty todella tiukoille ja eettisen ristiriidan äärelle niukkojen aikaresurssien ja näkemänsä hoivaköyhyyden välille.

Yritetään pitää Nurmijärvi sellaisena, että tänne voi ja uskaltaa jäädä ikääntymään ja pidetään hyvä huoli meidän seniorikansalaisista.