Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapio Vehkan kolumni | Äänestäjiä ei pitäisi aliarvioida

Edustuksellisen demokratian perusta on yhtä ylevä kuin yksinkertainenkin. Kansalaiset valitsevat vaaleissa ehdokkaista ne, joiden näkemykset parhaiten vastaavat heidän omia näkökohtiaan. Jotta tämä onnistuisi, äänestäjien on tiedettävä, mitä konkreettisia vaihtoehtoja on tarjolla ja miten eri ehdokkaat aikovat niitä toteuttaa. Tulevat maakuntavaalit ovat herättäneet – ja syystä - laajalti huolta. Onko tuo edustuksellisen demokratian ylevä ajatus vaarassa jäädä päättäjien ja puolueiden taitamattoman toiminnan johdosta pelkäksi sanahelinäksi vailla konkreettista sisältöä?

Kansalaisten kiinnostus tulevia vaaleja kohtaan on ollut pelottavan vähäistä. Jos muutosta ei tapahdu, saatetaan jäädä alle viidenkymmenen prosentin äänestysvilkkauden ja silloin on rehellisyyden nimissä pakkoa puhua suoranaisesta suomalaisen demokratian alennustilasta.

Maakuntavaaleja on mm. päättäjien toimesta kuvattu todella tärkeiksi. Niin varmasti on. Kenellepä eivät vaikkapa omaan terveyteen liittyvät asiat olisi kaikkein keskeisimpiä elämässä. Mutta juuri siksi, että nämä asiat ovat äänestäjille niin tärkeitä, heillä pitäisi olla valittavanaan selkeitä vaihtoehtoja. Kun näitä ei ole osattu äänestäjille tarjota, on vähäinen kiinnostus itsestään selvää.

Jostain syystä meillä ei tunnuta nykyisin ymmärrettävän poliittisen käyttäytymisen alkeitakaan. Äänestäjät ovat aikuisia ihmisiä, he osaavat ja haluavat ajatella omilla aivoillaan. He tuskin lähtevät sankoin joukoin liikkeelle, jos heitä maanitellaan kuin lapsia kauniilla fraaseilla tyyliin ”terveys on teille kaikille tärkeä, siispä menkäätte äänestämään”. Kyllä aikuinen ihminen tuon tietää ihan ominkin voimin. Mutta voidakseen kiinnostua vaaleista aidosti, järkiperäinen äänestäjä haluaa tietää esimerkiksi sen, minkälaisia päätöksiä tulevat valtuutetut voivat oikeasti tehdä, kuinka laajaa on valtion säätely, voinko todella vaikuttaa äänestyskäyttäytymiselläni siihen, minkälaiseksi lähiympäristöni palvelutarjonta muodostuu jne.

Vaaleihin on vielä sen verran aikaa, että paljon vielä voidaan tehdä päättäjien ja puolueiden toimesta esimerkiksi median avustuksella, jotta vaaleista tulevat oikeat vaalit. Riittävästi ja pikaisesti konkreettista tietoa siitä, mistä oikein ollaan äänestämässä. Mutta älköön nyt, hyvä tavaton sentään, aliarvioitako äänestäjiä maanittelemalla tyhjillä korulauseilla. Se taatusti kostautuu.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vapaa kirjoittaja.