Pieni johdanto Keusoten vanhuspalvelujen tilasta ja sen johtamisesta.
Maanantaina 22.11. kunnan vanhusneuvosto järjesti julkisen yleisötilaisuuden asiasta.
Paikalle oli saapunut runsaat 30 kuntalaista, suurin osa iäkkäitten palveluja tarvitsevien omaisia ja omaishoitajia.
Vanhuspalvelujohtaja Erja Pentti esitelmöi aluksi diakuvin ”uusista vanhuspalvelusuunnitelmista”.
Esitelmän sisällöllinen anti oli aivan jotain muuta mitä varten ihmiset olivat tulleet osallistumaan tilaisuuteen.
Ohjesääntömäistä tekstiä, joista ei käynyt selville: mitä varten, miksi juuri nyt, millä perusteilla, mitä tulee tapahtumaan, milloin ja miten suunnitelmat liittyvät toisiinsa vuosien päästä tulevalla hyvinvointialueella?
Alkoi varsinainen runsaan tunnin kysymysten tulitus Erja Pentille. Puheenvuoroja ja kysymyksiä oli paljon ja varsin kiihkeitä.
Vastauksia Pentiltä ei saatu tehtyihin konkreettisiin arjen kysymyksiin, vaikka kysymyksiä toistettiin uudelleen.
Hän leimasi kysymykset vain mielipiteiksi, mikä kuului läsnäolijoiden hymähdyksenä salissa.
Ihmisiä askarrutti Toreenintalon ympärillä vuoden verran vellonut epämääräinen ”virkamiesuutisointi” sekä päiväkeskustoimintojen alasajo kolmesta kunnan taajamasta toissa kesänä ja toimitilojen yksipuoliset irtisanomiset.
Tänä syksynä lisäksi ilmoitettiin vanhuspalvelujen jakamisesta kahteen koriin: ns. raskaat palvelut ja ”kevyemmät palvelut” kuten mm. entiset päiväkeskuspalvelut, jotka siirtyisivätkin takaisin kuntien tehtäviksi ja myös rahoittamaksi?
Missä ihmeessä on Nurmijärven ja kaikkien kuuden Keusote-kunnan virkamiesjohdon omistajaohjaus!
Tietävätkö yhtymähallituksen ja -valtuustojen poliittiset päättäjät ihan oikeasti, mitä niistä teoreettisin korulausein kirjoitetuista suunnitelmista seuraa käytännössä ja milloin?
Onko raha ja inhimillinen palvelutarjonta vastakkain, mikä sekin lipsahti Pentin puheenvuoron taustalla.
Aluevaalit ovat ihan nurkan takana ja lupauksia satelee ehdokkailta ja puolueilta kaikesta hyvästä ja ”kauniista” eikä vähiten lähipalveluista jokaisessa Keusote-kunnassa.
Totuus on toinen. Jalat on irti arjen konkreettisista inhimillisistä tarpeista. Kannattaisi varmaan ottaa 16.12.21 Keusote-valtuustossa aikalisä päätöksenteossa ja selvittää, mitä ja milloin ovat päätösten konkreettiset seuraukset, jotka vaikuttavat myös sairaanhoidon puolelle resurssikaaoksineen.
Keusote-organisaatio on rakentanut nämä vuodet omaa valtakuntaansa omin nokkinensa ja konsulteilta valmiiksi tilattuina suunnitelmina suoraan päätöksentekoon vietynä.
Kuntien osallistuminen aidosti yhteistyössä sote-palvelujen ja niitten liikkeenjohdolliseen toimintaan sekä palvelujen kehittämiseen yhdessä alueelliset kuntakohtaiset tarpeet huomioiden ovat jääneet tekemättä!
Lopuksi: lukekaapa verkosta oheisesta linkistä heti seuraavana päivänä Erja Pentin ja Outi Mäkelän allekirjoittama juttu ePressi-sivuilta ja verratkaa mahdollisia eroja kertomaani: https://www.epressi.com/tiedotteet/kaupungit-ja-kunnat/keusote-huolehtii-toreenin-talon-asiakkaistaan.html