Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markku Jalavan kolumni | Ylikunnalliset suhteet vaikeita

Ylikunnallisten suhteiden hoitaminen on ollut nurmijärveläisille vaikeata. Itse asiassa emme ole sellaisia edes pitäneet kovin tärkeinä. Täällä ajatellaan, että keskenään pärjäisimme parhaiten.

Yksi esimerkki vaikeuksista on valtion paikallishallinto.

Tavoittelimme vuosia Nurmijärvelle käräjiä, tuota alinta oikeusastetta. Lopulta se jo luvattiin, jos vain rakentaisimme sille tilat, ”valtion virastotalon”.

Tilat rakennettiin, mutta siinä vaiheessa valtion suunnitelmat olivat jo muuttuneet.

Käräjiä ei tullut, nimismies sentään säilyi Matti Ahdeojan virassaolon ajan. ”Käräjäsali” jäi kunnan käyttöön.

Vähitellen valtion paikallishallinto on Nurmijärvellä yhä ohentunut ja palvelut etääntyneet naapureihin Hyvinkäälle ja Järvenpäähän. Osaksi saamme siitä syyttää internetin keksijää.

Keusote on toinen esimerkki ylikunnallisista vaikeuksista. Emmehän me sitä edes halunneet, mutta lopulta ei ollut vaihtoehtoja. Nyt on suuri huoli, miten kykenemme turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut kuntalaisille.

Kun Rajamäen terveysasemasta kiisteltiin, puhuttiin digitaalisuuden tulevan sairauksien hoitoon.

Sitä pidettiin huuhaana, uskoimme, että terveysasemia jatkossakin tarvittaisiin.

Nyt digi on tullut hoitoalalle ja palveluverkko uhkaa harventua.

Kun aluevaalit ovat lopulta tulossa, olisi löydettävä yhteistyökumppanit, joiden kanssa meidänkin palvelumme turvattaisiin. Yksin on esitystensä kanssa yksin.

Pääkaupunkiseutu on halunnut sijoittaa ympäristökuntiin vain kaatopaikkoja, läjitys- ja ulkoilualueita, kun mekin haluamme kehitystä ja uusia asukkaita.

Helsingin bussilinjoja emme halunneet vaan pidimme omat linjat täältä sinne. Lähijuna olisi kelvannut, mutta se kääntyi rajalta ohi.

Alueelliseen jätehuoltoon liityimme, mutta suurin varauksin.

Tietullit Helsingin sisäänajoteille ovat nouseva uhka. Se merkitsisi paluuta todella vanhaan tapaan, josta muistona on Tullinpuomi Helsingissä.

Vaikka aidan takainen houkuttaa, portin avaaminen arveluttaa. Kivi oli oikeilla jäljillä kirjoittaessaan Impivaarasta. Tosin Jukolan pojatkin tulivat sieltä takaisin sivilisaation pariin.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok.).