Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Vaaleissa ratkaistaan, ovatko palvelut yhdenvertaisia

Aluevaalit koittavat tammikuussa 2022. Mutta mistä hyvinvointialueiden toiminnassa on todella kyse?

Kyse ei ole pelkästä hallinnon rakenteesta, vaikka rakenteillakin on toki merkitystä. Kyse on siitä, miten terveyden ja hyvinvoinnin palvelut järjestetään ja kuka niitä saa.

Myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on isoja ratkaisuja tehtävänä. Hyvinvointialueiden toimintaa säätävät lait on jo säädetty, mutta käytännön toteutus riippuu pitkälti tulevista aluevaltuustoista.

Jos emme ole tarkkana, on vaarana, että nyt rakennetaan kuntalaisesta kaukana olevia kankeita jättiläisiä tai tehdään ratkaisuja, jotka hyödyttävät enemmän terveydenhuollon suuryrityksiä kuin tavallisia kansalaisia.

Yksinäinen isoäiti, väsynyt omaishoitaja tai leskeksi jäänyt isä tarvitsevat palveluiden äärelle pääsyn lisäksi inhimillistä kohtaamista.

Hyvinvointivaltiota on sekä puolustettava että kehitettävä. Tässä on tärkeää hyödyntää alan ammattilaisten osaamista ja varmistaa, että henkilöstöä on riittävästi ja että esimerkiksi hoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja palopelastajia kuullaan, kun palveluja kehitetään.

Vihreille tärkeä arvo on, että jokainen saa tarvitsemaansa apua yhdenvertaisesti. On kyse sitten vammaispalveluista, maahanmuuttajista, kieli- ja kulttuurivähemmistöistä tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, sosiaali- ja terveyspalveluiden on palveltava ihan kaikkia.

Esimerkiksi vammaispalveluiden osalta Keusoten nykyisessä järjestelmässä on esiintynyt merkittäviä puutteita, mikä voi syventää asukkaiden eriarvoisuutta entisestään.

Kehitysvammapoliklinikka ei ole pystynyt tarjoamaan asiakkailleen heidän tarvitsemiaan palveluita. Lääkäripalvelut poliklinikalla toimivat keikkalääkäreiden turvin.

Asiakkaat eivät saa tarvitsemiaan lausuntoja ja lähetteitä, ja näin heidän tarvitsemansa terapiat, apuvälineet ja jatkotutkimukset viivästyvät tai jäävät tauolle. He eivät saa hyvään asiakkaan ja kehitysvammaisuuden tuntemukseen perustuvaa palvelua.

Palveluiden laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota myös siksi, että aluevaalien myötä kaikki Etevan tuottamat kehitysvamma-alan palvelut siirtyvät hyvinvointialueen tuotettaviksi.

Kun palveluiden toteutuksessa otetaan huomioon kirjavasti eri ihmisryhmät ja niihin suunnataan tarvittavat resurssit, on siitä hyötyä meistä ihan jokaiselle.

Emme ole kukaan yhdestä muotista tehty, siksi terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden on tärkeää mukautua meidän tarpeisiimme, eikä päinvastoin.

Näissä vaaleissa voidaan turvata laadukkaat palvelut, torjua eriarvoisuutta ja edistää ihmisten yhdenvertaista kohtelua.