Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen toimintaa päästään käynnistämään tutulta Keski-Uudenmaan soten sekä pelastuslaitoksen työn pohjalta.
Sama henkilöstö jatkaa ja palvelut toimivat kuten aiemminkin. Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueella on työssä reilut 4 000 ammattilaista huolehtimassa alueen 200 000 asukkaan palveluista.
Suuri osa sote- ja pelastuspalveluista tuotetaan hyvinvointialueen oman henkilöstön toiminnalla, jota yksityiset toimijat ja kolmas sektori hyvin täydentävät.
Pelastustoimen osalta tehdään yhteistyösopimus Vantaa-Kerava hyvinvointialueen kanssa. Näin toiminta jatkuisi näin kuten aiemminkin.
Yhteinen vaaliohjelmamme korostaa lähipalvelujen toimivuutta ja ihmislähtöisyyttä.
Asukkaiden tulee päästä hoidon ja palvelutarpeen arviointiin viiveettä olipa kyse fyysisestä vaivasta tai mielen hyvinvoinnista.
Yhteys saadaan hoitovastaavaan tai sosiaalipalvelujen omatyöntekijään joko puhelimella, asioimalla toimipisteessä tai nettipalveluna.
Hoidon tarve arvioidaan samana päivänä ja kiireettömään hoitoon päästään viimeistään seitsemän päivän kuluessa.
Hoito- ja kuntoutuspolku suunnitellaan aina asukkaan tarpeiden ja elämäntilanteen mukaan joustavasti.
Palvelupisteiden tulee sijaita helppojen kulkuyhteyksien päässä.
Erilaisissa elämäntilanteissa tarvittavien palvelujen saatavuus ja laatu varmistetaan.
Kun sairauden tai vamman takia arki on hyvin riippuvainen palvelujen toimivuudesta, tämä on erityisen tärkeää.
Henkilöstön hyvinvointi ja riittävyys on keskeisintä palveluissa. Henkilöstön edustajien tulee olla mukana hyvinvointialueen päätöksenteossa. Johtamisen tulee olla ihmislähtöistä ja tukea tiimien työtä.
Rakennamme yhteistä hyvinvointialueen tarinaamme asukkaiden kanssa – moni asiahan on meillä jo hyvin, ja tästä voimme olla myös ylpeitä.
Päätöksenteossa on kyse paitsi arvoista, myös kyvystä hoitaa yhteisiä asioita.