Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vaalit ratkaisevat palveluiden tason

Keusoten Erja Pentti lupaa täkäläisissä lehdissä, että päiväkeskustoiminta jatkuu, mutta vain hyvin huonokuntoisille asiakkaille ja etupäässä kotiin tuotuna. Miksi näin?

Muinoin esim. Rajamäen päiväkeskuksessa, jota ei enää ole, saattoi käydä liki 50 henkeä 8-12 hengen ryhmissä viitenä päivänä viikossa. Lisäksi päiväkeskuksessa kokoontuivat illan suussa SPR:n Rajamäen osaston Kultaisen Iän kerho ja omaishoitajien tukiryhmä ja muitakin järjestöjä. Tila oli huipputärkeä meille kyläläisille.

SPR:n Rajamäen osasto lahjoitti päiväkeskukseen pianon monen vuoden säästöillä, koska piti päiväkeskuksen yksinäisyyttä, sairauksia ja alakuloa ennalta estävää toimintaa hyvin tärkeänä.

Äideistä ja pikkulapsista pitää huolta toivottavasti edelleen hyvin toimiva neuvolajärjestelmä. Kouluissa tehdään lääkärintarkastuksia, kouluhoitaja seuraa oppilaiden kehitystä. Opiskelijoilla on omat terveydenhuoltonsa.

Työikäisiä hoitaa työpaikan järjestämä työterveyshuolto, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on sairauksien ja toimintakyvyttömyyden ennalta ehkäisy eri tavoilla eli säännölliset terveystarkastukset, liikuntatapahtumat, verenpaineenmittaus kampanjat, työssä viihtymishaastattelut, erilaiset altistusmittaukset jne.. joita työterveyslääkäri ja työterveyshoitaja luovat ja organisoivat eri yrityksille.

Sitten tulee eläkkeelle lähtö 63–68-vuotiaana ja sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät sote-yksikköön.

Mitä tapahtuu ennalta ehkäisevälle toiminnalle? Mitä tukea saavat terveet ja jo hieman raihnaiset eläkeläiset, jotta terveys säilyisi?

Onko terveystarkastuksia, kuinka usein, miten poimitaan hoitoon masentuneet ja syrjäytyneet, joille työelämä on ollut elämän ainoa tärkeä asia?

Vain pieni osa jatkaa Martoissa, Lions-toiminnassa, reserviläisissä, urheiluseuroissa jne. Toiminta ja toisten samanikäisten ja nuorempien seura pitää heidät vireinä.

Esimerkiksi Rajamäellä seurakunnan kohtaamispaikalle Artturi-saliin kokoontuu maanantaisin säännöllisesti noin 30 henkeä tuolijumppaan. erilaisten alustusten kuunteluun ja laulamaan.

Mutta missä laulavat ne, jotka eivät tunne seurakuntaa läheiseksi?

Päiväkeskustoiminta on saatava joka kylään takaisin ja Keusoten toimintaan ikäihmisille suunnattua sairauksia ja yksinäisyyttä ennaltaehkäisevää toimintaa, sillä sote kuuluu kaikille.

Uskon, että tämä meidän ikäihmisten määrän vuosittainen lisääntyminen tulee olemaan yksi Keusoten haastavimpia tehtäviä.

Ei meidän ehkäisevää hoitoa voi siirtää enää kunnille, kun sosiaali- ja terveysohjelma toimii.

Ei se ole vain sairaiden hoitoa vaan myös ennaltaehkäisyä.

Omahoitajasysteemi on toiminut työterveyshuollossa jo vuosikymmeniä, neuvotaan ja keskustellaan ja arvioidaan jatkohoidon tarvetta.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden on oltava helposti saatavilla ja lähellä jokaista.

Muista äänestää!