Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Taloutta ja palveluita pitää hoitaa hyvin

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 23.1.2022 pidettävien aluevaalien jälkeen 1.3.2022. Myös hyvinvointialueella pitää palveluita ja taloutta hoitaa niin hyvin kuin mahdollista.

Perusterveydenhoidon lähialueen palvelut tulee olla monipuolisesti saatavilla, mm. puhelin- ja nettiajanvaraukset sekä erilaiset digi-yhteydet, fyysisesti vastaanotolle pääsyn lisäksi, jotta kukaan ei jää paitsi tarvitsemaansa apua esim. puuttuvien digi-yhteyksien vuoksi. Perusterveydenhoidon tulee tarjota myös matalankynnyksen palveluita, ennaltaehkäisevää palvelua ja myös ilta- ja viikonloppupäivystystä. Tulee myös huolehtia siitä, että fyysisten vastaanottojen määrä pysyy riittävällä tasolla, jotta lääkäriopiskelijat saavat opiskeluihinsa liittyvät harjoittelunsa suoritetuiksi.

Hyvinvointialueen palvelu- ja hoitoketjut tulee saattaa toisiaan tukeviksi ja toimiviksi, jotta jonot saadaan purettua.

Ikäihmisten määrä kasvaa niin meillä kuin muissakin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa. Kaikille ikäihmisille tuettu kotihoito muutamalla käynnillä/päivä tai vuorokausi ei tuo ikäihmisille turvallista ja virikkeellistä elämän. Tosiasia on se, että ikäihmiset heikkenevät ja sairastuvat, eivätkä pärjää kotona loppuelämäänsä. Tarvitaan myös laitospaikkoja, vaikkei se olisi muodikasta. Ikäihmisten tulee saada oman tahtonsa mukaisesti asua omassa kunnassaan elämänsä loppuun asti. Ikäihmiset tarvitsevat myös sosiaalisia kontakteja. Heidän omaishoitajansa tarvitsevat myös vapaapäiviä, joten myös oman kunnan intervallipaikkoja tarvitaan.

Hyvinvointialueella on erittäin keskeinen rooli ilmastomuutosten ja päästöjen vähentämisessä tuottamalla palvelut lähellä.

Hyvinvointialueen laajat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut tulee tuottaa kokonaistaloudellisesti ajatellen. Kustannusseurantaa tulee tehdä niin, että eritoimintojen aiheuttamat kulut ja tuotot ovat nähtävinä omina alueinaan. Myös yhä vallitsevan pandemian kulut ja tuotot. Erityisesti tulee rajata perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon kustannukset.

Myös oman kunnan intervallipaikkoja tarvitaan.

Kokonaistaloudellisessa toiminnassa tulee vaikutukset arvioida paitsi hyvinvointialueen sisällä ja sen kustannuksiin, niin myös hyvinvointialueen alueen ulkopuolella olevien toimintojen ja yhteistyötahojen kustannuksiin.

Myös hallintoa tulee tarkastella kriittisesti. Matalan hallinnon voi keskittää, palveluja ei.