Aluevaalit ovat arvoltaan noin 20 miljardia euroa tuon rahoituksen siirtyessä kunnilta hyvinvointialueille. Vaaleissa poliittisesti valittavat aluevaltuustot päättävät vuosittain tuon rahoituksen jakamisesta. Nyt on valittava huolella.
Allekirjoittaneella on virkataustaa sote-uudistuksen valmistelussa kolmen eri hallituksen aikana sosiaali- ja terveysministeriössä, THL:ssä ja valtiovarainministeriössä. Lisäksi minulla on kokemusta yhtiöjuristina yksityisestä sosiaali- ja terveydenhuollosta, sosiaalialan järjestön hallituksesta sekä sote-ICT-yhtiöstä. Yli kymmenen vuotta hallitukset ovat eri puoluepohjilta yrittäneet uudistaa Suomen ajastaan jälkeen jäänyttä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää ja sen rahoitusta. Tänä aikana olen tavannut luultavasti satoja huippuammattilaisia ministeriöissä, virastoissa, sairaanhoitopiireissä, kunnissa, kuntayhtymissä sekä julkis- ja yksityisomisteisissa yhtiöissä. Mutta vaikka ammattilaiset osaisivat oman siivunsa kuinka hyvin, on ilma aina mielipiteitä ja arvoja sakeanaan, myös poliittisia. Viimein nämä mielipiteet osoittavat samaan suuntaan sen verran, että lainsäädäntö on voimassa ja käytännönläheinen valmistelu voi alkaa.
Jos sote-uudistuksen täytäntöönpano tai sote-sektorin palveluohjaus kuulostaa helpolta, sitä se ei ikääntyvässä Suomessa ole. Julkinen sote-sektori on erittäin tiukasti säänneltyä ja sitä koskevia lakeja on kymmenittäin. Jotta tuloksia voi tulla, järjestelmä ja sen reunaehdot on tunnettava läpikotaisin. Terveydenhuollon koskiessa kaikkia suomalaisia on se hedelmällistä maaperää ylivertaisuusvinoumalle. Tässä myös Dunning-Kruger- vaikutuksena tunnetussa vinoumassa yksilö yliarvioi itsensä jonkin taidon hallinnassa ja mitä heikommat taidot sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan. Tämän voi katsoa johtuvan siitä, että kun yksilö ei hallitse taidon suorittamista, ei hän osaa myöskään arvioida omaa osaamistasoaan. Koska suomalaisessa politiikassa ehdolle asettuminen on lähes vapaata, jää äänestäjien vastuulle erottaa osaajat vinouman vallassa olevista. Nyt tarvitaan ammattimaisuutta ja ääniä.