Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Terveysasemalle pitää saada aika nopeasti

Hyvinvointihimmeli, siitä on näissä tammikuun vaaleissa kyse.

Lisätään hallintoa, byrokratiaa, jne. Mutta kun kerran tämmöistä on rakennettu ja se on toteutunut, olisi hyvä, että päättämässä olisi myös ihmisiä, jotka näkevät tuon soten sotkuja jo nyt, ja on nähnyt niitä etukäteen jo parin vuoden ajan eli mihin suuntaan tämä on menossa.

Ihmisillä on vaikeuksia saada julkiselta puolelta aikoja mm. terveysasemille, ja joutuvat menemään omalla kustannuksella yksityiselle, maksaen itse lääkärin, kuljetuksen, koska Kela ei korvaa kyytiä, mikäli yksityinen lääkäri on itse varattu. Näitä tapauksia on tullut eteen viimeisen parin vuoden aikana monta, ja mitä lähemmäksi tätä ”hyvinvointialuetta” mennään, niin sitä enemmän näitä on ollut. Joillakin alueilla Keski-Uudellamaalla ollaan jo nyt kuljetettu asiakkaita reilun 30 km päähän terveysasemalle vain siksi, että omalle terveysasemalle ei saa aikoja.

Monessa asiassa on käynyt niin, että asioita suunnitellaan paperilla, ja ne voivat näyttää siinä hyvältä, mutta kun ne toteutetaan oikeassa elämässä, niin se ei olekaan niin toimivaa. Asioita suunnittelee asiantuntijat ilman oikeaa kokemusta ja tietämystä.

Asiantuntijoita tarvitaan, mutta päättäjiin tarvitaan myös ihmisiä, jotka tietävät miten asiat ovat normaalin ihmisen tasolla.

Minä en osaa sanoa mitä tämän tulevan sotkun suunnittelu on tullut maksamaan, mutta uskon että tuolla summalla olisi saatu aika paljon aikaiseksi ajatellen ihmisten hyvinvointia, ja mitä tämä tulee vielä maksamaan, voi olla aika suuria summia.

Asiasta olen usein keskustellut ikäihmisten kanssa, ja he ovat kaiholla muistelleet aikaa ennen tämän himmelin rakentamisen aloittamista. Silloin sai omalle terveysasemalle ajan ihan vain soittamalla, vieläpä samalle päivälle, ei tarvinnut mummukan eikä papparaisen opetella käyttämään nykyaikaisia välineitä, ne kun ovat monelle aikamoinen kauhukuva. Sitä ei vähennä median aiheuttama pelottelu rahojen kaappauksista ja väärinkäytöistä. Ikäihmisillä täytyy olla nyt ja tulevaisuudessakin mahdollisuus siihen, että aamulla kun soittaa omalle terveysasemalle, saa ajan.

Ongelma tässä tietysti on se, että omaa terveysasemaa ei välttämättä enää kohta ole, vaan sinne on matkattava kymmeniä kilometrejä.