Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko meillä inhimillinen ja arvokas vanhuus?

Haluatko tulevaisuudessa äidillesi, läheisellesi, itsellesi sosiaalisen hoivapalvelusijoituksen lähelle Nurmijärven kuntaan vai etäälle omaisten ulottumattomiin Mäntsälään tai Pornaisiin, joihin nurmijärveläisiä on sijoitettu? Kun menet kauas Mäntsälään tapaamaan läheistäsi saanet ehkä 15 min tapaamisaikaa? Nämä ovat ns. yksittäistapauksia kuten meistä jokainen ihminen on, mutta tapauksia on lukuisia.

Istuvat luottamushenkilömme antoivat Keusoten johtajien lakkauttaa vanhusten 50–100 -paikkaisen pitkäaikaisyksikön Nurmijärven Toreninmäessä. Yksikkö olisi ollut vielä kohtuullisten muutosten ja peruskunnostuksen kannalta täysin soveltuva hoiva-asunnoiksi vuosia eteenpäin, jos päättäjillä olisi ollut vain tahtoa paneutua kohteeseen ja jatkaa sen käyttöä. Yksikköä ei ainakaan olisi saanut lakkauttaa ennen kuin Nurmijärvellä olisi ollut uusi yksikkö tai palvelukortteli käytettävissä.

Tahdotko ikäihmiselle välimuotoisen kodin odottamaan seuraavaksi ”väistötilaan” eli ympärivuorokautiseen hoivaan, josta sitten aikanaan siirtyminen lopulliseen lepoon? Näitä ratkaisuja näyttää meilläkin esitettävän!

”Kuka haluaa kotiutua välimuotoiseen kotiin? Olisiko parempi puhua entiseen malliin kodista tai kodista palvelutalossa ja huolehtia siitä, että siellä asuva ihminen kokee elämänsä merkitykselliseksi? Vanhuksen pitää tuntea palvelutalo omaksi kodikseen!” (HS, Mielipidekirjoituksesta su 9.1.2022, Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, varapuheenjohtaja Suomen Senioriliike – arvokkaan vanhenemisen puolesta ry).

HS päätoimittaja Antero Mukka kirjoittaa osuvasti su 9.1.2022 kolumnissaan ”Vanhusten hoivakriisiin ei ole helppoja ratkaisuja” mm. seuraavaa: ”Miten tavallisen kansalaisen ja äänestäjän tulisi kaikesta ajatella? Eikö kaikki lopulta palaa siihen, miten valmiita olemme yksilöinä ja yhteiskuntana käsittelemään vanhuutta luonnollisena, inhimillisesti arvokkaana vaiheena ihmiselämässä. Kun aktiiviväestön ihanteet kiinnittyvät nuoruuteen ja tehokkuuteen, on hiipuvassa, sairauden kyllästämässä ikäihmisen elämänmenossa eittämättä vaikea nähdä hohdokkuutta. Voimme sulkea silmämme vanhimmilta ja sairaimmilta, mutta he ovat yhä kaikki joukossamme. Ja he ovat ansainneet kunniallisen elämän ihan loppuun saakka – aivan kuten mekin sitten aikanamme. Ei riitä, että havahdumme hoivakotien epäkohtiin parin vuoden välein ja ratkomme hetken kriisiä, vaan ihmisarvoisen vanhuuden edistämisen pitää olla agendallamme ihan jokainen päivä ja viikko.”

Nurmijärvellä on vajaat 8 000 yli 65-vuotiasta asukasta (lähes 20 % asukasluvusta) ja noin 1700 80-vuotiasta ja vanhempia, jotka tarvitsevat lisääntyvästi hoivapalveluja. Kotihoidossa meillä on vanhuksia noin 1700. Kymmenessä vuodessa määrien arvioidaan lisääntyvän puolella. Päättäjät Nurmijärvellä ja Keusotessa, onko meillä inhimillinen ja arvokas vanhuus?