Mielipide | Näkökulmaa suomettumiseen

Nykyään puhutaan paljon kylmän sodan ajasta ja vatvotaan erityisesti presidentti Kekkosen aikaa milloin omasta itsemääräämisoikeudesta luopuen annettiin Neuvostoliitolle periksi kaikessa.

Periksi antaminen ei kuitenkaan ollut velttoutta. Presidentti Kekkonen pelasi taitavasti viivytyksellä väsyttämisellä ja tyhjäksi tekemisellä samalla kun muodollisesti jousti. Esimerkkinä mainittakoon, että kerran vierailevan Neuvostoliiton valtiomiehen tunkeutuessa liikaa Suomen asioihin Kekkonen vei vieraan saunaan paistumaan monta kertaa kunnes vieras luovutti.

Täpäriä hetkiä ehti olla. Yksi kova sellainen sattui 1968 Kekkosen toisen ja kolmannen presidenttikauden taitteessa Prahan keväänä. Neuvostojoukkojen oli tarkoitus edetä Euroopan läpi rannikolle asti, mutta vastavoimien aktivoiduttua tyydyttiin pelkkään Tsekkoslovakiaan. Samaan aikaan Suomen puolelle kuului rajan takaa panssariryhmitysten moottorien lämmityskäyttö. Suomessa ajantasaistettiin liikekannallepanokäsky. Toimeenpanoa ei kuitenkaan tarvittu, Vuosikymmeniä myöhemmin yksi evp-kenraali kertoi kirjoittaneensa tuon ajantasaisen käskyn. Suomeen tehtävästä invaasiosta luopumisen syy epäselvä.

Marsalkka Mannerheim on mainittu suurimpana suomalaisena. Aikanaan Mannerheim meklaroi asioita rankkojen ja veristen tapahtumien kautta niin että Suomi pelastui. Presidentti Kekkonen taas omana aikanaan meklaroi asioita niin, ettei mitään tapahtunut ja Suomi pelastui sen vuoksi. Hyviä kumpikin saavutus.

Itse en yhtään häpeä olla suomalainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut