Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rakentamisen linjauksien toimeenpano tulee tehdä viivyttelemättä

Keskusta esittää, että rakentamisen ohjauksen tulee vahvistaa kuntataloutta niin, että kuntaan saadaan lisää veronmaksajia ja siten lisätuloja. Rakentamisen linjauksista on syntynyt viime vuonna kaikkien puolueiden yhteinen kanta ja nyt on aika toteuttaa poliittinen tahto viivyttelemättä.

Rakentamista tulee ohjata mahdollisuuksien mukaan kyliin jo olemassa olevan palveluverkon ja yhdyskuntarakenteen yhteyteen. Esimerkiksi kylissä vajaakäytöllä jo olemassa olevia kouluja on syytä hyödyntää mieluummin kuin rakentaa uusia taajamiin.

Koko kunnan alueella pitää saada aikaan maltillista kasvua niin taajamiin kuin kyliin ja tällä tavoin saada kuntaan elinvoimaa ja elinkaaren eri vaiheissa olevia asukkaita. Haja-asutusalueet on vapautettava säännönmukaisista suunnittelutarveratkaisuista ja lakiin perustumattomista emätila-arvioinneista.

Tonttikoko on sallittava tarkoituksenmukaisena ja yritystonttien tarjontaa lisättävä myös haja-alueelle. Jo olemassa olevaa rakennuskantaa tulee voida hyödyntää monipuolisesti ja joustavasti esimerkiksi käyttötarkoituksen muuttamisella ennemmin kuin joutua rakentamaan uusia.

Taajamien ja kylien kaavoitusta voidaan nopeuttaa ostopalveluiden laajemmalla käytöllä. Alueiden kehittämiseen on syytä ottaa joustavasti mukaan myös yksityinen pääoma ja näin helpottaa kuntatalouden velkaantumista.