Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kulkuväylät aukaistava

Nyt on kaunis, hyvä ja runsasluminen talvi. Hieno juttu! Lunta on tullut tuntikausia taivaan täydeltä. Katumme, jossa ei ole jalkakäytäviä, on peittynyt paksuun lumikerrokseen. Mutta ei hätää, traktori kolistelee jo aamuyöllä eestaas ja hups, ajorata on ”puhdas”. Hyvä niin!

Siihen se hyvä sitten loppuukin. Traktori työntää ajoradalta valtavan määrän lunta tontillemme; sekä ovelle johtavalle väylälle että autotalli/autokatoksen edustalle, jopa lähes puoli metriä korkean kynnyksen parin metrin leveydeltä ja yhteensä noin 10 metrin matkalta. Pahimmassa tapauksessa tämä kynnys sisältää isoja jäisiä kokkareita ja siinä se kököttää estäen tehokkaasti sujuvan käynnin tontille ja autolla lähdön tontilta.

Paitsi jos asukkaat käyvät sen kolaamassa. Mutta minne? Kun lunta on runsaasti, oma alue täyttyy pian tontille jo sataneesta lumesta ja kasat käyvät yhä korkeammiksi, niin että alkaa olla mahdotonta nostella ajoradan lumia niiden huipulle. Minulla on ikää lähes 80 vuotta ja harrastan mielelläni tätäkin hyötyliikuntaa, mutta liika on liikaa. Eihän voi olla niin, että puhdistaessaan ajoradan traktori työntää sieltä lumen tontillemme ja minä sitten työnnän sen takaisin ja yritän saada korkeille reunavalleille! Enkä usko, että olen ainoa, joka on joutunut painimaan saman ongelman kanssa.

Olisiko mahdollista, että kauhallinen traktori kävisi aukaisemassa tukitut kulkuväylät tontille? Siten lumet saataisiin helposti korkeillekin reunuksille. Näin muistelen menneinä vuosina joskus tapahtuneenkin. Olen myös kuullut, että joissakin traktoreissa on jonkinlainen ”läppä” sivulla, joka estää ajoradan lumen työntämisen yksityisten tonteille. Miten on: kuuluuko ajoradan kunnossapito kunnalle vai yksittäisille asukkaille?