Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ystävät painostavat liikaa

Oletko koskaan joutunut kokeilemaan tai tekemään jotain vain siksi, että ystäväsikin tekee niin?

Vaikka ystävät ovat ihania ja tuottavat iloa elämään, he kuitenkin painostavat, vaikka sitä ei saata huomata. Ystävät voivat saada kokeilemaan mm. tupakkaa tai nuuskaa vain sen takia, että he haluavat tai painostavat siihen.

Ystävät saattavat myös luoda paineita muillakin tavoilla, esimerkiksi vertaamalla heihin, haukkumalla “läpällä” ja puhumalla pukeutumistyyliä. Tosi hyvä ystävä ei kuitenkaan halua satuttaa tahallaan. He saattavat huomaamattaan luoda paineen esimerkiksi vartalosta.

Mielestäni kaikkien pitäisi saada olla ystäviensä kanssa oma itsensä, sillä on aivan väärin, että jotkut ihmiset joutuvat pukeutumaan tai käyttäytymään eri tavalla kuin haluaisi, vain ystävien vuoksi. Esimerkiksi jouduin itsekin kokemaan, että minun piti pukeutua omasta mielestäni tyhmästi vain siksi, että en halunnut, että ystäväni pitäisi minua huonompana.

Kaikkien pitäisi saada olla ystäviensä kanssa oma itsensä.

Myös luokkalaiset voivat lisätä paineita suuresti esimerkiksi, kun pitää esittää esitelmiä, luokkalaiset välillä supisevat kaikkea epämääräistä esitelmän aikana, mikä voi tuntua siltä, että he eivät edes kuuntele. Ja he voivat myös kysyä kysymyksiä, kuten “Miksi pukeudut noin paljastavasti?”, mikä on todella epämukavaa ja väärin kysyä.

On myös joitakin tapauksia, joissa ihmiset haluavat olla vain yksin, koska he eivät koe olevansa iloisia niiden ystävien kanssa. Itse ymmärrän tämän täysin, sillä olen ollut monesti kaveriporukoissa, joissa minusta on tuntunut epämukavalta tai että en kuuluisi sinne.

Se tunne, etten kuuluisi kaveriporukkaan, on kyllä yleensä johtunut ystävieni päihteiden käytöstä esimerkiksi tupakan ja nuuskan. Itse en halua joutua siihen tilanteeseen, jossa ystäväni painostavat minua käyttämään päihteitä, sillä jos haluan niin tyhmän päätöksen tehdä, että haluaisin niitä kokeilla, haluaisin miettiä asiaa pidempään kuin viisi minuuttia. Ja jos vanhempani saisivat tietää, että käyttäisin joskus päihteitä, sen tiedän, että en pääsisi kuin koira veräjästä. Ystävät myös vaikuttavat käyttäytymiseen, välillä negatiivisesti ja välillä positiivisesti. Yritän siis vain sanoa, että älä anna kaverin painostuksen saada sinua tekemään mitään, mitä et itse halua tehdä.