Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | ”Laatuharha” päiväkodin varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatus on tavoitteellista toimintaa, jota säätelee laki jossa lapsen edun mukaisuus on ehdoton lähtökohta. Toiminta/ perushoito jne tulee aina olla pedagogisesti perusteltua.

Perheitä on houkuteltu näillä perusteilla laittamaan pienet lapsensa varhaiskasvatukseen.

Päiväkodin arki on pääosin edelleen perushoitoa ja ryhmäkasvatusta hienoista tavoitteista huolimatta. Varhaiskasvatuksesta tavoitteineen voidaan puhua vasta sitten kun edellytykset eli resurssit saadaan kuntoon. Niin kauan kun arki päiväkodeissa on pärjäämistä ja selviämistä ainoa tavoite tulisi olla hyvä perushoito ja tasokas vuorovaikutus. Nämäkin saattavat horjua uupuneen varhaiskasvatuksen henkilöstön osalta. Uupumus ilmenee usein niin että unohdetaan hienot periaatteet ja palataan ”vanhoihin käytäntöihin” joissa ilmenee vallankäyttöä; laumaohjausta ja käskyttämistä: pieni ihminen jähmettyy ja yrittää parhaansa. Turvattomassa ilmapiirissä hienot tavoitteet ovat vain sanahelinää , kyynisyyden lisääntyessä jopa ivailun aihe.

Johtoryhmien ja kentän arjen kohtaamattomuus ja vuorovaikutus ontuvat: johtoryhmät levittävät varhaiskasvatuksen tavoitteellisuuden ”ilosanomaa” kun taas perustyössä raadetaan viimeisillä voimilla selviytyen päivästä toiseen. Kunnan ostamiin koulutuksiin pääsevät vain johtoryhmän jäsenet sillä he pystyvät aikatauluttamaan työnsä. Koulutukset on tarkoitettu toki kentälle mutta heillä ei ole tilaisuutta osallistua resurssien riittämättömyyden vuoksi. Näin pyörii kaksi eri piiriä; ylhäältä tulee ohjeita ja suosituksia ja kentällä ihmetellään milloin ”happi” loppuu.

Täytyy ihmetellä myös kunnallisten päiväkotien korvaamista yksityisillä voittoa tavoittelevilla päiväkotiketjuilla sitenkin kun tiedetään että edellä mainitut ongelmat kulminoituvat erityisesti kyseisiin laitoksiin. Lapsen kielellinen kehitys on suoraan yhteydessä laaja-alaiseen oppimiseen myös koulussa. Henkilökunnan valinnassa tulisi ehdottomasti edellyttää vahvaa suomen kielen taitoa niin että lapset saavat monipuolista rikasta ja korkeatasoista suomen kieltä. Tämä tulee huomioda erityisesti lasten kohdalla joiden äidinkieli ei ole suomen kieli.