Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Holma – kappale kaunista Valkjärven rantaa

Holman alue sijaitsee Nurmijärven Klaukkalassa kauniin Valkjärven pohjoispäässä. Holman päärakennuksen ”Holman hovi” rakennutti aikanaan lääkintäeversti Gustav Schnitt perheensä kesähuvilaksi vuosina 1902–1907. Myöhemmin 5.11.1962 Helsingin pitäjän seurakuntien kirkkovaltuusto päätti ostaa silloiselta tilanomistaja Erkki Honkajuurelta Nurmijärven pitäjän Klaukkalan ja Numlahden kylissä sijaitsevat ”Heikkilä Oy” ja ”Holma” tilat. Holmasta tuli seurakuntien leiri- ja virkistystoiminnan keskus, jonka avajaiset pidettiin kesäkuun alussa vuonna 1963. Toiminta vilkastui edelleen niin, että sen huolto- ja kokoontumistilojen laajennus osoittautui tarpeen vaatimaksi. Holmaan rakennettiinkin 1970-luvulla uusi ruokailu- ja majoitusrakennus.

Noista päivistä alkaen nykyinen Vantaan seurakuntayhtymä on omistanut ja käyttänyt Holman aluetta kunnes eri vaiheiden jälkeen vuoden 2019 lopulla Vantaan seurakuntayhtymä päätti lopettaa muun muassa rippikoululeirien järjestämisen Holman leirikeskuksessa. Tämän myötä Vantaan seurakunnat eivät enää järjestä mitään muutakaan toimintaa Holmassa. Seurakuntayhtymä ei myöskään lähtökohtaisesti myy aluetta.

Holman alueella on edelleen arvokas ja suojeltu päärakennus, luontopolku ja frisbeegolf-rata sekä ranta-alue saunoineen. Pallopelien harrastajille pihapiirissä on myös pelikenttä. Kaunis ja yhteyksiltään mitä mainioin Holman alue näyttäytyy kuitenkin tänä päivänä tyhjältä ja kovin ankealta: opasteet repsottavat kallellaan, rakennukset ovat osin käyttökiellossa sekä alueella ränsistynyt ja rehevöitynyt yleisilme.

Keskusteluissa Holmasta Nurmijärven kunta osoittautuu usein eräänlaiseksi ”tulpaksi” alueen edelleen kehittämiseksi. Holman alue on kuitenkin ainutlaatuinen ja sille on helppo löytää lukemattomia loistavia käyttömahdollisuuksia. Samankaltaista aluetta Klaukkalassa ei ole toista ja olisi ihanteellista, jos tämä alue saataisiin ainakin osittain kaikkien kuntalaisten yhteiseen käyttöön. On tärkeää, että kunnassamme sijaitsevia ranta-alueita varataan myös yksityisen omistamisen lisäksi kaikkien yhteiseksi iloksi. Kesällä kuntalaisille on tarjolla Valkjärvellä kaksi hienoa uimarantaa ja venelaituri, mutta ei muita virkistysmahdollisuuksia veden äärellä. Holma tarjoaa luonnostaan mahdollisuuden perinteistä uimarantaa huomattavasti monipuolisempaan toimintaan. Valkjärven rannasta puuttuu vielä kokonaan edes osin rantaviivaa pitkin kulkevat ulkoilureitit. Holmaan olisi helppo sellainen saada osaksi ulkoilureittiä rakentamalla esimerkiksi osa jo alueella olevaa ulkoilureittiä järven rantaviivaa myöten. Mahdollisia toimintoja voisi olla myös saunan vuokraustoiminta kuntalaisille, ulkokuntosali jne. Valtavasti potentiaalia asuu myös Holman vanhoissa rakennuksissa kesäkahvila/kurssipaikka ym. mahdollisuuksineen. Alue on kooltaan suuri ja sinne mahtuisi hyvinkin monipuolista toimintaa. Holman alue kunnostettuna kuntalaisten aktiivikäyttöön tukisi osaltaan myös suunnitteilla olevaa kuntamme visiota ”Nurmijärvi – paremman arjen ilmiö”. Nurmijärven kunnan on hyvä aktiivisesti tarttua Holman tulevaisuuteen ja kehittää tätä uniikkia aluetta ”Holman Helmeksi”, sillä Holma on helmi, joka ansaitsee tulla hiotuksi täyteen loistoonsa kaikkien yhteiseksi iloksi.

”Pian riemu käy, ja kaikkialla kuulet ilon hengen siipein iskut, tuolla kunnahalla kaltevalla” (Aleksis Kivi)