Sosiaali- ja kriisipäivystyksen yhteydenotot ovat lisääntyneet selkeästi kahden edellisvuoden aikana, kerrottiin Nurmijärven Uutisissa (16.2.).
Jutun mukaan aiemmin päihteet ja toimeentulo olivat isoimpia syitä avuntarpeelle, nyt mielenterveys on tärkein syy hakea apua.
Järkyttävää on, että myös lähisuhdeväkivalta on lisääntynyt. Korona-aikana on ollut paljon tapauksia, joissa henkilö ei ole aikaisemmin käyttänyt minkäänlaista väkivaltaa, mutta sitten hermot kiristyvät liikaa ja seurauksena on fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Näihin tapauksiin ei useinkaan liity alkoholi.
Monelle suuri yllätys voi tulla siinä, että tuo väkivaltaa käyttävä henkilö voi olla hyvätuloinen naapuri, joka käy töissä, asuu omistusasunnossa ja kaikki näyttää olevan ulkoisesti kunnossa.
Läheisiinsä väkivaltaa käyttävissä on aina ollut niitä, joista sitä on vaikea uskoa ulospäin. Nyt heidän ryhmänsä on kasvanut.
Tärkeää on, että jos joku ystäväpiirissä alkaa kertoa tämän tyyppisistä ongelmista – joko uhrina tai tekijänä – asiaa ei saa vähätellä. Apua on saatavissa kummallekin osapuolelle, kunhan sitä uskaltaa hakea.
Viimeisin asia, mitä uhrille kannattaa sanoa, on kysyä, että provosoitko sinä jotenkin? Sekä fyysinen että henkinen väkivalta on aina tuomittavaa, eikä sillä ole mitään merkitystä miten toinen käyttäytyy. Jokainen lähisuhdeväkivaltaa kokenut tietää, että syyksi riittää ”väärään” paikkaan laskettu kauppakassi tai ”huonosti” katettu pöytä.
Silloin, kun taustalla on päihteiden käyttöä tai muuta elämänhallinnan ongelmaa, ratkaisujen löytäminen on vaikeampaa, mutta silloin, jos elämä on paremmin hallinnassa, voi saatu apukin tuottaa nopeasti tulosta.
Toivottavasti apua on saatavilla. Sen järjestäminen on nyt ehdottoman tärkeää muihinkin korona-aikana ilmenneisiin avuntarpeisiin, joista kaikki eivät ole vielä kunnolla edes paljastuneet.
Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.