Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riikka Raekankaan kolumni Miten käy hyvinvoinnin edistämiselle?

Aluevaalit on käyty: saimme Nurmijärveltä vahvan edustuksen aluevaltuustoon. Onnea vielä valituille ja ennen kaikkea menestystä vaativaan uudistustyöhön!

Mielikuva hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä vie ajatukset sote-palveluihin, vaikka usein siellä tehtävät toimenpiteet ovat jälkikäteisiä tai korjaavia. Kuntiin jää kuitenkin hyvinvointitehtävä, jota kunta toteuttaa joko itse tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ongelmien ennaltaehkäisemiseksi ja hyvän arjen turvaamiseksi. Emme siis voi unohtaa kuntien tehtäviä sote- ja maakuntauudistuksen jälkeenkään!

Edessä oleva muutos avaa uudet näkymät kunnan uudistumiselle, kun ne vapautuvat paikallisyhteisön elinvoimaisuuden edistämiseen. Kunnat voivat nyt saada uusia menestyksen eväitä, joiden keskiössä on kunnan entistä vahvempi rooli asukkaiden hyvinvoinnin alustana ja mahdollistajana. Tämä johtaa todennäköisesti kuntien erilaistumiseen omien paikallisten olosuhteidensa ja strategisten valintojensa mukaan.

Toivon, että me kuntapäättäjät suuntaamme nyt mielenkiintomme ja intomme entistä enemmän oman kunnan elinvoimaisuutta ja hyvinvointia parantaviin toimiin kaikessa tulevassa päätöksenteossa. Meidän tulee muutoksen myötä kiinnittää huomiomme entistä enemmän palveluiden järjestämisestä paikkakunnan kehityksen mahdollistamiseen - hyvässä yhteistyössä viranhaltijoiden kanssa. Tähän kuuluu keskeisesti kuntalaisten, alueen yritysten ja yhteisöjen mukaan saaminen kehitystyöhön. Viimeistään nyt kaikkien päätösten vaikutuksia on tärkeää miettiä eri näkökulmista, jotta nopeat taloudelliset säästöt eivät tule maksettavaksi myöhemmässä vaiheessa muiden kustannusten nousuna.

Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat jatkossakin toisiaan. Kyse on ennen kaikkea yhteisten asiakkaiden ja asiakkuuksien johtamisesta yhdessä. Tiedon pitää kulkea organisaatioiden välillä ja sitä tulee kyetä hyödyntämään kummankin organisaation päätöksenteon tukena. Tärkeää on aito yhteinen tekeminen, paikalliset eri toimijoita tukevat innovaatiot sekä yhteistyö hyvinvoivien ja terveiden asukkaiden eteen. Se, jos mikä on yhteistä vastuuta asukkaista!

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen 1. vpj (kesk.)

Kunnat voivat nyt saada uusia menestyksen eväitä.