Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Nyt kaivataan yhteisöllisyyttä

Leijonien sunnuntainen olympiavoitto yhdisti suomalaisia. Toreille kokoontuvat ihmiset tunsivat kollektiivista iloa sankareidensa menestyksestä. Urheilu luo kansojen välille parhaimmillaan terveen kilpailun, jossa kunnioitetaan myös vastustajaa. Urheilussa on kilpailijoiden hyväksymät säännöt, joista ei tingitä – toisin kuin kisassa maailman vallasta tai Ukrainan hallinnasta.

Jos maailman kansalaiset kokisivat kuuluvansa yhteen, sotia ei käytäisi. Astronautitkin ovat kuvanneet, miten he korkeuksista ovat kokeneet, että sinertävän kaunis maapallo kuuluu kaikille. Sodan uhka riipaisee suomalaisia vasta, kun se on tullut tarpeeksi lähelle. Mitä kauempana on kärsimys, sitä vähemmän tunnemme myötätuntoa.

Useiden sotien juurisyy on jumiutuneessa identiteetissä. Venäjällä on syötetty halki historian epämääräistä viholliskuvaa läntisestä maailmasta. Toisaalta lännessä kytee epäluuloa venäläisiä kohtaan.

Suomalaiset kaipaavat yhteyttä toisiinsa työpaikoilla, harrastuksissa, suurissa kansanjuhlissa ja tapahtumissa. Toivomme kaikkea hyvää omalle yhteisöllemme, kotimaalle ja kotikunnalle. Tämä kävi hyvin ilmi Nurmijärven Uutisten pari viikkoa sitten tekemässä Rajamäki-kyselystä. Kyselyssä pyysimme rajamäkeläisiä kertomaan, mikä heidän mielestään omalla asuinalueella on parasta. Yksi teema korostui yli muiden: Parasta alueella on yhteisöllisyys.

Onko suomalaistenkin yhteisöllisyys vain nurkkapatriotismia?

Globalisaatio ja maailmanlaajuinen yhteisöllisyys on ainoa vaihtoehto pysyvään rauhaan, vaikka se näyttäytyy tällä hetkellä kaukaisena utopiana.

Tulevaisuuden ihmiskunnan on pakko oppia näkemään maailma yhteisenä omaisuutena. Monia ihmisiä voi kutsua identiteetiltään maailman kansalaisiksi, joilla ei ole tarvetta jakaa ihmisiä kansallisin tunnuksin vihollisiin ja ystäviin. Näitä tyyppejä pitäisi saada valtioiden johtajiksi.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.