Kun äskeisissä aluevaltuustojen vaalissa äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin, on oltu huolissaan suomalaisen demokratian tilasta. On kysytty, onko vaaleilla valituilla enää oikeutusta valtaan, kun enemmistö jätti äänestämättä?
Minusta suomalainen demokratia on edelleen maailman parasta. Kaikilla yli 18-vuotiailla oli vapaa mahdollisuus äänestää. Sitä ei pyritty millään keinoin rajoittamaan ”väärän” mielipiteen omaavilta tai muulla perusteella.
Samoin yhtään puoluetta tai valitsijayhdistystä ei rajattu pois, eikä ehdokkaita suljettu vankilaan tai mielisairaalaan, saati uhattu väkivallalla. Sellaistakin maailmalla tapahtuu.
Ja äänten laskenta oli ehdottomasti oikein suoritettu. Vaalivilppi ei kuulu suomalaisiin vaaleihin. Tämän voivat kaikki vaalitoimitsijoina toimineen vahvistaa. Hävinneet eivät ole syyttäneet vaaleja ”varastetuiksi”.
Valittujen toimivaltaa ei ole syytä kyseenalaistaa – ja mikä olisi vaihtoehto?
Tietysti olisi parempi, jos suurempi osa äänioikeutetuista käyttäisi oikeuttaan. Se kertoisi vahvemmasta yhteishengestä. Vai kertoisiko?
Nuoremmat ottavat kantaa somessa.
Suomalaiset kyllä kokoontuvat edelleen yhteisen asian äärelle vaikkapa seuraamaan, Iivo Niskasen hiihtoa ja itsenäisyyspäivän vastaanottoa.
Varmaan nyt porukoissa mietitään, miten äänestysprosenttia saataisiin ylöspäin. Keinoja voisi löytyä kahdelta suunnalta: vaalijärjestelyihin ja vaalin kohteesta tietämiseen liittyviä.
On keskusteltu siitäkin, onko perinteinen vaali enää paras tapa toteuttaa demokratiaa. Antaisiko sosiaalinen media, gallupit tai nettikyselyt laajemman käsityksen kansalaisten mielipiteistä?
Onko peräti niin, että olemme jakaantuneet some- ja vaali-ihmisiin?
Vanhempi väki käy äänestämässä, nuoremmat ottavat kantaa somessa.
Vai onko Mannerheimintien sulkeminen Helsingissä tulevaisuuden demokratiaa?
Minusta some tai mielenosoitukset eivät voi korvata vaaleja, jotka kuitenkin ovat yleiset ja yhtäläiset.
Demokratia on toki enemmän kuin vain äänestäminen ja vaalit. Kyse on laajemmin siitä, tuntevatko kansalaiset kuuluvansa joukkoon ja tuntevatko he voivansa vaikuttaa. Siihen kuuluu myös vapaa media.
Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok.)