Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | ”Rauhan aseet” puhuvat

Olin vuonna 2018 Ukrainassa toimittajaryhmän mukana. Kiovassa oli rauhallista ja ihmiset erittäin ystävällisiä. Suurlähetystössä meille kerrottiin, että Ukrainan kasvava talous kaipaa yrityksiä vaikkapa Suomesta. Ilmassa oli toiveikkuutta.

Hieman toisenlaista näkökulmaa toi vierailu paikallisen lehden toimituksessa. Yksi toimittajista kertoi olevansa kotoisin Itä-Ukrainasta, ja hän kertoi mitä on elämä miehitetyllä alueella. Toisenlaista näkökulmaa tarjosi myös mediakeskus, joka pyrki paljastamaan Venäjän propagandaa ja disinformaatiovaikuttamista. Vierailuumme kuului myös käynti Tsernobylin ydinvoimala-alueella. Siellä säteilymittarin välillä piippaillessa muistui oikein hyvin mieleen Venäjän harrastama ”tiedotus” ydinvoimalaonnettomuudesta 1986.

Muistan myös ne vierailut, joita tein nuorena itäblokin maihin. Jossain Berliinin muurin varjossa ei voinut olla miettimättä, että onko maailma todella näin typerä. Itä ja länsi vastakkain tuhlaamassa rahoja sotakoneistoihin ja uhkailemalla ydinaseilla. Tosin tuohon aikaan pidetyillä rauhanmarsseilla vain USA:n aseet olivat tappavia ja Venäjän aseet ”rauhan aseita”.

Muuri saatiin lopulta hajoamaan. Yksi itäsaksalainen ystäväni kuului niihin, jotka osallistuivat Leipzigissa väkivallattomiin, viikottaisiin kynttilämielenosoituksiin. Lopulta tämä kaikki hajotti jopa muurin.

Vaikka suurvaltojen kiistely jatkuikin, niin oletin elämän Euroopassa tasaantuvan. Kun poika muutama vuosi sitten varusmiespalveluksessa valmiusjoukkoihin astuessaan pohti, että ei kai hän voi koskaan joutua tositoimiin ambulanssikuskina, niin minä vakuutin, että et varmaan. Näitä nopeita valmiusjoukkoja oli alettu perustaa 2014 tapahtuneen Krimin miehityksen jälkeen, mutta kaukaiselta tuntui ajatus siitä, että naapurimaamme aloittaisi sodan toista naapuriaan vastaan. Nyt on sitten sekin nähty.

Elämä jatkuu ja toivoa pitää olla. Varsinkin nuorilla, jotka vasta nyt alkavat toipua koronan rajoitteista.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median

toimittaja