Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi jättihalli kunnan paraatipaikalle?

Miksi Aleksis Kiven kansallismaisemaan jättiläismäinen robottihalli ja kuntaan päivittäin 27 kilometrin rekkajono?

Kaavailtu logistiikkakeskus kaipaa perusteellisen keskustelun. Kunnan olisi hyvä tuoda julki perustelut hankkeelle, jotta kuntalaiset voisivat muodostaa siitä oman mielipiteen. Kunnan sivulla oleva materiaali ei perustele hanketta, ei vertaa sitä nykyisen kaavaan kunnalle ja kuntalaisille tuomaan hyötyyn, ei kerro miksi kaava-alueetta on merkittävästi kasvatettu, ei kerro miten hanke sopii maakuntakaavaan, ei kerro miten lähes tuhannen rekan päivittäinen liikenne kylätiellä merkitsee kuntalaisten hyvinvoinnille, ei kerro miten suunnitteilla oleva jättihalli sopii Aleksis Kiven kulttuurimaisemaan, ei kerro miksi paikalliset yritykset eivät saa ostettua paraatipaikalla olevaa tonttimaata, ei kerro miksi alueelle ei tavoitella korkeapalkkaisia työpaikkoja, ei kerro miksi hanke on ylivertainen verrattuna nykyisen kaavan mukaiseen yritys- ja työpaikka alueeseen. Näihin kaikkiin päättäjillä on toivottavasti hyvin perustellut vastaukset, ne tulisi nyt avoimesti kertoa.

Kuntalaisten mielipiteitä kaivataan. Ongelma on, ettei mielipiteiden esittäminen johda mihinkään. Kunnan tulisi kertoa miksi annetaan arvokas maa-alue alihintaan yhdelle yritykselle, joka toisi kuntaan liikenneruuhkat, melusaasteen, suuret päästöt, mustan julkisivun, toiselle planeetalle sopivan jättihallin Aleksis Kiven kulttuurimaisemaan. Haluavatko nurmijärveläiset kansallismaiseman tuhon, rekkarallin ja taloudellisesti heikon kunnan. Tätäkö kuntaan todella halutaan? Tämän kaiken sijaan kaavoituksen tavoitteena voisi olla korkean arvonlisän yritysten kasvusuunnitelmien tukeminen, myös kuntalaisia palvelevien ja kilpailukykyisiä työpaikkoja tarjoavien yritysten kasvu, korkeapalkkainen työpaikka-alue ja kunnan vuotuisten nettoverotulojen kasvu, ilman veronkorotuksia.

Maa-alueesta pitäisi ehdottomasti järjestää tarjouskilpailu, jos kunta haluaa luovuttaa sen. Kunnan ei ole taloudellisesti järkevää luovuttaa lähes ilmaiseksi ilman tarjouskilpailua paraatipaikalla olevaa maa-aluetta alhaisen arvonlisän yritystoimintaan. Suhteessa kunnan noin 200 miljoonan euron vuosittaisiin verotuloihin 15 miljoonan kertakorvaus on merkityksetön, se ei ratkaise kunnan taloudellisia ongelmia. Se toisi kuntaan nykykaavan sijasta matalapalkkaisia työpaikkoja, joihin tekijät valtaosin kunnan ulkopuolelta. Sen sijaan nykykaava toisi kuntaan korkean arvonlisän työpaikkoja eli suuria nettoverotuloja. Yhden kepeän ja näköalattoman nopean päätöksen sijasta kuntalaisten etujen mukaista olisi kehittää aluetta pitkäjänteisesti nykyisen kaavan mukaisesti, jotta jälkisukupolvillekin olisi tarjolla arvokkaita työpaikkoja, elinvoimasta ja puhdasta kuntaa ja mikä tärkeintä - Aleksis Kiven kulttuurimaisemaa.