Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asuttava on

Hyvä kaavoitus, toimiva arkkitehtuuri ja laadukas rakentaminen tukevat viihtymistä niin asumisessa kuin työssäkin. Hyvät tavoitteet rakentamisessa tasapainottelevat taloudellisten realiteettien kanssa. Julkinen infrastruktuuri maksaa mitä väljemmin rakennetaan. Jokainen tie-, viemäri- ja sähkökaapelimetri maksavat. Usein rakentajien katetavoittelu minimoi piha-alueita ja vaikuttaa asuntojen mukavuuteen, tiloihin ja laatuun.

Mitä tavallinen asukas voi kohtuudella odottaa asumiseltaan?

Oli asunto kerros-, rivi- tai omakotitalossa, voisi odottaa, että asunnon ikkunoista näkyy muutakin kuin naapuritalon seinä tai naapurin sisustus. Taloilla olisi oma suojaisa piha, jossa mahtuu jopa säilyttää lunta! Huoneet voisivat olla väljiä ja monikäyttöisiä. Toiveautotallissa olisi tilaa työkaluille ja auton renkaillekin.

Viimeaikainen rakentaminen on tuottanut näköalattomia asuntoja, joissa keittiö on aina olohuoneessa, jos se ei ole jo eteisessä. Minimakuuhuoneessa ei ole kuin yksi mahdollinen vuoteen paikka. Ahtaissa autotalleissa pääset ulos autostasi takaluukun kautta. Lumikaan ei mahdu tontille.

Esimerkki tiiviisti rakennetusta omakotitaloalueesta on Röykän taajaman keskustassa. Mitä ajatuksia se sinussa herättää?

Kiitos Matti Laitiolle Nurmijärven Uutisissa 26.1.2022 olleesta kirjoituksesta: Taajamien sisäisestä viherrakenteesta pitää muistaa huolehtia.