Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Ovaskan kolumni Pelikenttä päivittyy, niin myös pelikirja, mutta sääntöjen tulee olla samat

Uusimman pk-barometrin mukaan alueemme yritysten suhdannenäkymät ovat lähes koko maan tasolla, mutta jäävät ikävästi pääkaupunkiseudun ja Hämeen yrittäjien näkymistä. Käynnissä oleva hyvinvointialueuudistus heijastuu alueellisina eroina, samoin koronan vaikutusten eriaikaisuus. Se että pk-yritysten kannattavuusodotukset ovat pakkasella, on huolestuttavaa. Tämä tuo haastetta päättäjille, niin kunnissa, kuin hyvinvointialueillakin.

Toimintaympäristön muutos koskee jokaista meistä ja asettaa etenkin yrittäjien resilienssin koetukselle. On ymmärrettävää, että julkinen sektori pyrkii rakentamaan mahdollisimman tehokkaita ja asiakaslähtöisiä palveluketjuja. Tämä ei kuitenkaan saa tapahtua alueen yritysten kustannuksella. Julkisen sektorin ja erityisesti kuntien on keskityttävä ydintehtäviinsä ja annettava yritysten hoitaa yrityksille kuuluva työ.

Kuntien ja hyvinvointialueiden menestys ja vetovoima riippuu vahvasti alueemme yrityksistä.

Yritysvaikutusten arvioinnin tulee olla mukana päätöksenteon eri vaiheissa. Tämä korostuu, etenkin hankinnoissa. Sekä virka- että luottamushenkilöillä on valtaa vaikuttaa siihen, miten oman kunnan tai hyvinvointialueen hankinnat tehdään. Siksi heidän tulee perehtyä hankintoihin huolella ja varmistaa, että myös pienet yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin.

Julkisten toimijoiden tullee luoda vakautta ja varmuutta. Tällä hetkellä valtioneuvoston hankintalain muutosta koskevat suunnitelmat aiheuttavat päinvastaisia tuntemuksia. Muutoksella julkisesti omistettujen yhtiöiden sallittaisiin toimia nykyistä vapaammin markkinoilla. Suomen yli 2 000 kuntien omistamien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yli 40 miljardia euroa. Ei mitään nappikauppaa. Peliä pitää pelata samoilla säännöillä, tai lopettaa pelaaminen. Ei voi olla niin, että ilman yrittäjäriskiä toimivat julkiset yhtiöt sotkevat kilpailua.

Yrittäjät mittaa jälleen kuntien onnistumista yrittäjyyden edistämisessä. Järjestö kartoittaa kaikkien yrittäjien näkemyksiä kotikuntansa yrittäjämyönteisyydestä, sen onnistumisista ja kehittämistarpeista. Yrittäjät voivat vastata Kuntabarometriin maaliskuun loppuun saakka. Vastaamalla voit vaikuttaa siihen, millaisella kentällä pelaamme tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja.