Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Meillä on oikeus päättää

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan! En tiedä mihin tuon tiedon tyrmäävyyttä vertaisin. Seuraa epäuskoa, pelkoa, järkytystä, surua ja raivoa, kaikki yhtenä sekamelskana.

Ja melko pian ajatus siitä, että en jaksa. En juuri nyt. Kaikenhan piti kahden vuoden epänormaalin jälkeen muuttua normaaliksi; maailman avautua, ihmisten päästä peloistaan ja eristäytyneisyydestään. Edessä piti olla ihanista ihanin kevät ja sen jälkeen keijunkeveä kesä.

Seuraava tunne on häpeä. Mikä oikeus minulla on ajatella omaa jaksamistani? Ei mikään. Minun asiani ovat hyvin, sen sijaan Euroopassa ei kovinkaan kaukana kokonainen kansakunta taistelee olemassaolostaan. Niin taistelevat myös yksittäiset ihmiset; miehet tulilinjalla, perheet pommisuojissa, kodeissaan tai raja-asemilla turvaan pyrkien.

Silti. Yksi oikeus minulla ja meillä kaikilla on. Meillä on oikeus päättää, paljonko ja missä muodossa näitä maailmantapahtumia seuraamme. Koronan alkaessani seurasin siihen liittyvän pienimmänkin ynähdyksen. Lisäksi kirjoitin koko ajan paikallisia koronauutisia.

Sitten en enää jaksanut. Seurasi so what -hetki, tyhjyys ja siitä ponnistus kohti normaalia. Vaikkei näitä kahta maailmantapahtumaa voikaan verrata toisiinsa, tuo tilanne opetti missä oman psyykkisen kestokyvyn rajat kulkevat. Ei, en todellakaan katso reaaliaikaisesti, kuinka taistelut Ukrainassa etenevät.

Meillä kaikilla on myös velvollisuus suojella lapsia ja nuoria ylenpalttiselta ja vääränlaiselta tietotulvalta. Meillä on velvollisuus olla valmiita keskustelemaan, mikäli lapsemme sitä haluavat. Ja meillä on velvollisuus olla tyrkyttämättä.

Vanhempani kokivat sodan järkyttävyyden, isäni Karjalan evakkona, äitini Helsingin pommituksissa. Niistä asioista ei juuri puhuttu, mutta niiden olemassaolon tunsi. Nyt keskustelisin mielelläni heidän kanssaan tästä kaikesta. Silti olen tyytyväinen, ettei heidän tarvitse kokemustensa jälkeen elää tätäkin aikaa.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.