Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Turvallisempaa naisten päivää – ja elämää

Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille. Tämä aiheuttaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi kustannuksia myös sosiaali- ja terveydenhuoltoon. STM:n vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan lähisuhdeväkivallan kustannukset Suomessa ovat vuosittain 90 miljoonaa euroa.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisy, torjuminen ja sen seurausten aiheuttamiin palveluntarpeisiin vastaaminen on kuntien ja nyt myös hyvinvointialueiden velvoite. Myös Nurmijärvellä on Lähisuhdeväkivallan vastainen toimintaohje. Ohjeessa lukee: ”Suomessa kunnat ovat vastuussa ehkäisevän väkivaltatyön suunnittelusta ja palvelujen järjestämisestä. Ammattilaisten tehtävä on puuttua väkivaltaan ja saattaa väkivaltaa kokenut avun ja tuen piiriin. Palvelujen etsiminen ei saa jäädä asiakkaan tai potilaan vastuulle”. Miten tästä on huolehdittu? Tutkimusten mukaan alle 1% lähisuhdeväkivallan uhreista tunnistetaan terveyskeskuspäivystyksessä. Miten tunnistetaan henkinen väkivalta?

Usein akuutissa lähisuhdeväkivaltatilanteessa paikalla on ensimmäisenä poliisi. Millaiset ovat heidän toimintaohjeensa ja kyky toimia tilanteissa? Miksi uhri saatetaan laittaa tilanteissa kohtaamaan väkivallan tekijä? Miksi uhri usein ohjataan pois kodistaan ja väkivallan tekijä jää?

Tarkistavatko poliisit aina väkivallan seurauksena mahdollisesti tulleet vammat vai kirjoittavatko raporttiin ”ei näkyviä vammoja”? Ovatko näkyvät fyysiset vammat ainoa mittari? Muistetaanko uhrilta aina kysyä, miten voit? Onko poliisilla velvoite ohjata uhri tuen ja avun piiriin? Voiko poliisin toiminnan kyseenalaistaa?

Lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen ja sen uhriksi joutuneiden auttaminen on useiden tahojen vastuulla. Tuloksekas toiminta väkivallan vähenemiseksi ja uhrien auttamiseksi on näiden tahojen tiivis ja toimiva yhteistyö. Miten siis linkitetään kuntien, hyvinvointialueiden ja poliisin työ yhteen?

Tällaisten rakenteiden luominen on tärkeää, jotta väkivallan ehkäisemiseksi, siihen puuttumiseksi sekä väkivallan uhriksi joutuneelle saadaan selkeät palvelupolut. Väkivallan ehkäisyyn ja torjumiseen keskittyvien rakenteiden vahvistaminen on ihmisoikeusteko.

Voiko poliisin toiminnan kyseenalaistaa?

Turvallisempaa naisten päivää ja elämää meille kaikille!

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanvaltuutettu ja aluevaltuutettu (vihr.)