Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vapaaehtoisilla jalkapallovalmentajilla iso merkitys harrastaville lapsille

Kesää kohden mennään vauhdilla. Talvi on sujunut hienosti, kun kentät ovat täyttyneet lapsista, jotka ovat saaneet nauttia jalkapallosta aktiivisten vapaaehtoisten valmentajien ansiosta. Jalkapalloperhe on kasvanut entisestään ja seurojen tulee huolehtia siitä, että jokainen lapsi kohdataan lapsilähtöisesti – tähän tarvitaan entistä enemmän vapaaehtoisia palkattujen henkilöiden lisäksi. Ymmärrämmekö oikeasti vapaaehtoisten merkityksen, jotta jalkapalloperhe elää ja voi hyvin!

Suomen Palloliitto uutisoi 3.2.2022: ”Ennätykselliset 141 433 rekisteröitynyttä jalkapallon ja futsalin pelaajaa vuoden 2021 päätteeksi”. Harrastajamäärien kasvu on huomattu myös Nurmijärven jalkapalloseuran Perhe-, Leikki- sekä Viskari- ja Eskarifutiksessa, joissa mukana yli 50 lasta enemmän verrattuna kevääseen 2021. Liikkuvien lasten määrän kasvu on positiivinen asia ja toiminnan laadun takaamiseksi tarvitaan tekijöitä. Riittävällä valmentajamäärällä pystytään jakamaan lapset pienempiin harkkaryhmiin ja huomioimaan paremmin lapset yksilöinä. Palkattujen valmentajien määrä urheiluseuroissa on kasvanut ja hyvin johdetulla vapaaehtoisvalmennuksella saavutetaan varmasti parempi lopputulos. Johtaminen, opastaminen ja kouluttaminen mahdollistavat Palloliitonkin tavoitteen saada osaava ja koulutettu valmentaja jokaiselle lapselle. Tavoite vaatii oppimishaluisia vapaaehtoisia.

Mistä tulevaisuuden vapaaehtoiset houkutellaan mukaan? Vapaaehtoistehtäviin usein ajaudutaan ja aktiivisimpina vapaaehtoisina toimivat yleensä ruuhkavuosia elävät lasten vanhemmat. Liikunnan ja urheilun parissa koetaan onnistumisen iloa, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä. Elämys on usein syvempi silloin, kun sitä on ollut itse mukana tekemässä. Joukkueiden aktiivitoimijat kaipaavat suurempaa joukkoa jakamaan näitä elämyksiä. Olisiko syytä muokata oletusta siitä, että junioriurheilun vapaaehtoinen on aina pelaajan vanhempi. Mukaan mahtuu vanhempien kavereita, lasten kummeja tai muuten vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita. Toivottavasti vanhemmat ja aikuiset haluavat olla vielä enemmän osana lasten mahtavaa liikuntaelämystä, joka parhaimmillaan kestää koko elämän. Valmentajien rooli lapsen elämässä on hyvin merkityksellinen yhdessä lapsen vanhempien, varhaiskasvattajien / opettajien kanssa. Haluamme olla merkityksellisiä sekä haluamme merkityksellisyyttä elämäämme. Tule Palokärkiperheeseen kokemaan futiselämys merkityksellisenä vapaaehtoisena!