Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi reilu viikko sitten, mutta monia paluu konttorille ei kiinnosta. Nurmijärven Uutisten verkkokyselyyn vastanneista lähes kaikki toivoivat saavansa tehdä etätöitä myös tulevaisuudessa.
Etätyössä on monia etuja, jotka työntekijät ovat havainneet käytännössä. Työmatkoihin ei kulu aikaa eikä rahaa. Työmatka-autoilun vähenemien säästää myös luontoa. Kyselyymme vastanneet kokivat, että etätyö parantaa omaa ja perheen hyvinvointia. Työmatkoista säästyneen ajan voi käyttää liikuntaan, lepoon ja perheen yhteiseen aikaan.
Paljon puhuttu etätyöapatia ei noussut esiin Nurmijärven Uutisten kyselyssä. Päinvastoin iso osa vastaajista koki työtehon ja työmotivaation lisääntyneen. Kotona voi olla helpompi keskittyä työntekoon kuin hälyisissä konttoreissa.
Etätyön miinuspuolina vastaajat ilmoittivat yksinäisyyden lisääntymisen ja työyhteisön puutteen. Työpaikkojen sosiaalisiin suhteisiin suhtaudutaan kahtiajakoisesti. Monet kaipaavat työyhteisöä ja kokevat sen tuovan iloa arkeen. Mutta osa kokee työpaikkojen sosiaaliset suhteet myös kuluttaviksi.
Monille kehyskunnille, kuten Nurmijärvelle, etätyötyön lisääntyminen on ollut eduksi. Kun ihmisillä on vapaus valita asuinpaikkansa, valitsee moni mieluummin tilavan omakotitalon rauhallisesta kehyskunnasta kuin ahtaan ja ylihintaisen kaupunkikämpän Helsingistä.
Nurmijärveläinen kansanedustaja ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen totesikin viime kesänä Nurmijärven Uutisten haastattelussa (21.7.2021), että etätyö on ollut ”ylivoimaisesti myönteisin asia”, mitä alueiden kehitykselle on tapahtunut.
Suomalaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana tottuneet etätöihin. Oikeutta etätyöhön pidetään jo niin itsestäänselvyytenä, että moni on valmis vaihtamaan työpaikkaa, mikäli etätyöjärjestely ei toteudu. Tämä on työnantajien syytä pitää mielessä. Etätyö on työpaikan veto- ja pitovoimatekijä.
Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.