Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ilvesvuori Pohjoisen yritystonttikauppa on kunnan kannalta onnistuminen

Juhana Hukkinen (NU 26.2.2022) esitti kunnalle kysymyksiä yritysalue Ilvesvuori Pohjoiseen liittyen. Kunnanvaltuusto 28.2. päätti luovuttaa Kesko Oyj:lle yli 714 000 m2 yritysalueelta. Alueella kaavoitetaan rakennusoikeutta noin 314 265 k-m2 ja luovutuksen hinnaksi tulee 15,7 miljoonaa euroa. Tämä on poikkeuksellisen suuri myyntituotto valtakunnallisestikin ja kunta saa Ilvesvuori Pohjoisesta huomattavasti enemmän nettovoittoa kuin, jos kunta olisi myynyt alueen pienempinä tontteina. Kesko Oyj:n tavoitteena on rakentaa alueelle kaupan alan logistiikkakeskus, joka palvelee Keskon päivittäistavaratoimialan toimintaa pitkällä aikavälillä. Tontinmyynnistä saadun tulon lisäksi logistiikkakeskus luo tullessaan Nurmijärvelle elinvoimaisuutta, työpaikkoja ja verotuloja. Ja jo lyhyemmällä aikavälillä hanke työllistää ja tuo kuntaan taloudellista hyvää.

Kunta käyttää tontinluovutuksissa aina markkinahintaa, joka on yhdellä yritysalueella sama kaikille ostajille. Ilvesvuori Pohjoisen osalta markkinahinnan (50 €/k-m2) arvioi GEM Property Oy. Kyseessä on keskimääräinen hinta alueella – hinta on hieman korkeampi, mikäli tontilta on näkyvyys moottoritielle tai valtatielle.

Ilvesvuori Pohjoisen alueen hintaa ei suoraan voi verrata aiemmin valmistuneen Ilvesvuori Etelän hintoihin. Jälkimmäisessä kunta louhi ja tasoitti tontit eli teki niistä omalla työllään rakentamisvalmiita. Tämä työn osuus lisättiin Ilvesvuori Etelän hintoihin, jotka olivat 85 €/k-m2 moottoritien varressa ja 75 €/k-m2 ilman näkyvyyttä tielle. Ilvesvuori Pohjoinen myydään puolestaan luonnontilassa, sillä Kesko huolehtii tontilla tapahtuvasta maanrakennustyöstä. Kunta ei siis rakenna alueelle katuja eikä tontin alueelle vesi- ja jätevesijohtoja, mikä tarkoittaa miljoonien eurojen säästöä kunnalle. Kunta osallistuu vain liittymien rakentamiseen tieverkosta alueelle. Kesko Oyj puolestaan osallistuu tontti- ja katuliittymien suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiin Hämeenlinnantielle ja Siippoontielle tarpeellisine alikulkuineen. Tämän alustava kustannusarvio on 3,4 miljoonaa euroa, josta Kesko maksaa puolet.

Ilvesvuori Pohjoinen myydään Kesko Oyj:lle yhtenä tai kahtena tonttina. Kaikki se, mikä vanhassa asemakaavassa olisi ollut katualuetta tai muuta yleistä aluetta, on uudessa kaavassa tonttimaata, josta kunta saa maksun. Myytävä neliömäärä on siis Keskon tapauksessa huomattavasti suurempi kuin vanhassa asemakaavassa ja näin ollen saatava myyntitulokin on merkittävästi suurempi. Lisäksi kunnan saamat kiinteistöverot ovat suuremmat.

Hukkinen toi esille huolen mahdollisista liikenneruuhkista. Ilvesvuori Pohjoisen suunnitelmissa häiriöt muille tienkäyttäjille minimoidaan. Raskas liikenne esimerkiksi ohjataan yritysalueelle pääosin moottoritien ramppien läheisyydestä Siippoontieltä, jolloin se ei sekoitu pienempien väylien liikenteeseen. Logistiikkakeskuksen alueelle aitojen sisäpuolelle on varattu rekkaparkkialueet odottaville autoille kuskien sosiaalitiloineen ja jätehuoltoineen.

Toisin kuin Hukkisen kirjoituksesta voisi ymmärtää, Ilvesvuori Pohjoinen ei ole määritelty suojeltavaksi kansallismaisemaksi, vaan alue oli kaavoitettu jo aiemmin yritysalueeksi. Sen sijaan, että kunta olisi myynyt tontteja useammalle yritykselle, nyt alue myydään kerralla yhdelle yritykselle.

Kunnan näkökulmasta on ilahduttavaa, että Kesko Oyj haluaa investoida tulevaisuuteensa juuri Nurmijärvellä.