Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Poliisissa on panostettu lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen

Nurmijärven kunnanvaltuutettu Leni Pispala pohti kolumnissaan (NU 8.3.2022), kuinka poliisista ohjataan lähisuhdeväkivallan uhri tuen ja avuun piiriin.

Aivan kuten Pispala kirjoituksessaan totesi, tuloksekas toiminta väkivallan ehkäisemiseksi ja uhrien auttamiseksi on eri tahojen tiivis ja toimiva yhteistyö. Olemme poliisissa rakentaneet tätä yhteistyötä yhdessä kuntien ja viranomaisten eri toimijoiden kanssa jo pitkään. Teemme laajaa yhteistyötä Rikosuhripäivystyksen, sosiaalityöntekijöiden ja muiden toimijoiden kanssa, joiden palveluiden piiriin meiltä poliisista ohjataan aktiivisesti rikoksen uhreja, todistajia ja rikoksesta epäiltyjä. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on erittäin tärkeää, sillä poliisi on tässä ketjussa kuitenkin vain yksi toimija.

Kun ihmiset ovat viettäneet nyt viimeisen kahden vuoden aikana paljon aikaa kotona, riski myös kotona tapahtuvaan väkivaltaan on kasvanut. Tilanne voi olla monessa kodissa ja perheessä hyvinkin ahdistava ja hankala, jolloin poliisin oikeat toimet väkivallan tunnistamiseksi, väkivaltaan puuttumiseksi ja ennalta estämiseksi ovat olleet entistäkin tärkeämmässä roolissa.

Mitä tulee näiden tapausten tunnistamiseen poliisissa, on meillä tärkeässä roolissa tietoisuuden lisääminen ja koulutus. Pidimme vastikään loppuvuodesta kaikille kentällä työskenteleville poliiseillemme koulutuksen aiheesta. Olemme pitäneet aiheesta koulutusta eri ryhmillemme aiemminkin, mutta sysäys kaikki poliisimme tavoittavaan koulutukseen ja lähisuhdeväkivallan aiempaakin parempaan tunnistamiseen koettiin nyt poikkeusoloista johtuen erittäin ajankohtaisena.

Olemme Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta mukana myös MARAK-työryhmässä. MARAK on vakavan parisuhdeväkivallan riskinarvioinnin ja uhrin auttamisen moniammatillinen menetelmä, joka kokoaa alueella toimivat uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestötahot yhteen ja koordinoi uhrille annettavaa tukea. Tavoitteena on, että pystyisimme jatkossa hoitamaan aiempaakin paremmin lähisuhdeväkivallan uhreja niin sanotusti yhden kosketuksen periaatteella: Kun tapaus tunnistetaan poliisissa, poliisi aloittaa uhrin suostumuksella alkutoimet ja hänet ohjataan järjestelmällisesti palveluiden piiriin. Tätä on tehty aiemminkin, mutta jatkossa toiminta on vielä aiempaakin järjestelmällisempää ja uhria tukevaa.

Me poliisissa haluamme auttaa lähisuhdeväkivallan uhria. Jos olet lähisuhdeväkivallan uhri, muista, ettei vika ole sinun. On tärkeää, että saat apua, joten kannattaa olla yhteydessä meihin viranomaisten auttaviin puhelimiin ja akuuteissa tapauksissa hätäkeskukseen 112.