Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Sodan varjossakin valoa

Ukrainan sota herättää huolta suomalaisissa. Unohduksissa ollut sodan uhka on ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin herättänyt kysymyksen: Eikö rauha olekaan itsestäänselvyys sivistyneessä Euroopassa? Sota aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta, mutta se saa myös huomaamaan, miten hyvin monet asiat ovat. Kriisit yhdistävät kansaa ja tässä tapauksessa koko läntistä maailmaa.

Jos puheet sodasta huolestuttavat, vinkkejä ahdistavien ajatusten hallintaan saa muun muassa MIELI ry:n verkkosivuilta. Siellä kehotetaan pitämään kiinni arjen rutiineista ja tekemään asioita, jotka tuottavat iloa.

Virolainen kirjailija ja arvostettu ajattelija Valdur Mikita antoi Helsingin Sanomien haastattelussa (13.3.2022) hyviä neuvoja maailman pahuuden käsittelyyn. Hänen mielestä paras puolustus pelkoa ja sotauutisia vastaan on auttaa jotakuta, jolla on vielä vaikeampaa: "Kun henkilö auttaa jotakuta, hän unohtaa pelkonsa. Ja kun ihminen unohtaa pelkonsa, pahalla ei ole paikkaa, johon tarttua. Despootit eivät silloin voi hallita ja sodat loppuvat", hän totesi.

Mikitan ajatus pelon ja pahuuden yhteydestä on mielenkiintoinen – ja varsin looginen. Jokainen on varmasti huomannut, että peloissaan oleva ihminen on heikko, röyhkeä ja aggressiivinen. Sen sijaan rohkea, vakaa ja tyytyväinen ihminen levittää rauhaa ympäristöönsä. Muiden auttaminen ja rohkeana pysyminen on varmasti hyvä keino lisätä hyvyyttä maailmaan, kuten Mikita esittää.

Tällaisina kriisiaikoina myös medialla on iso merkitys ihmisten mielialoille. Nurmijärven Uutiset on viime viikkoina raportoinut Ukrainan tilanteen vaikutuksista Nurmijärvelle. Ja tätä teemme jatkossakin, sillä paikallisen median tehtävä on kertoa kaikesta, mikä vaikuttaa oman alueen ihmisten arkeen. Synkistä sotauutisista huolimatta ympärillämme tapahtuu myös kehitystä ja hyviä asioita. Käsittelemme sodan raportoinnin vastapainoksi tietoisesti myös mieltä ylentäviä ja hyvää mieltä tuottavia aiheita. Positiivisista uutisaiheista kannattaakin laittaa juttuvinkkejä toimitukseen.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.