Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kela-taksien palveluntuottajan pitää maksaa korvaava kuljetus

Tarja Salomaa kertoi ( Nurmijärven Uutiset 4.3.2022) Kela-taksikuljetusten ja erityisesti invataksien saatavuuden ongelmista Nurmijärvellä. Pahoittelemme, että taksimatkat eivät ole toteutuneet tilauksen mukaisesti.

Salomaa kertoo, ettei hän saanut tilattua invataksia, joten hän taksivälityskeskuksesta saamansa ohjeen mukaisesti tilasi korvaavan kuljetuksen muualta. Hän myös maksoi matkan itse.

Taksivälityskeskus on toiminut kyseissä tilanteessa virheellisesti. Jos välityskeskus ei pysty järjestämään tilattua kuljetusta, sen pitää järjestää asiakkaalle korvaava kuljetus ja maksaa matkan kustannukset. Asiakkaalle ei saa syntyä näin tehdystä taksimatkasta kustannuksia.

Jos taksi myöhästyy yli 15 minuuttia sovitusta noutoajasta eikä taksivälityskeskus tai autoilija ole ilmoittanut asiakkaalle taksin myöhästymisestä, asiakkaalla on oikeus tehdä matka terveydenhuoltoon muulla tavoin.

Tällaisessa tilanteessa asiakkaan pitää olla ensin yhteydessä tilausvälityskeskukseen ja sopia, että hän järjestää korvaavan kuljetuksen itse. Jos asiakas on maksanut matkan itse, hän ei voi hakea korvauksia peruuntuneesta matkasta suoraan Kelalta, vaan taksipalveluntuottaja on velvollinen korvaamaan kustannukset asiakkaalle.

Kuten Salomaan kuvaamassa tapauksessa, Kela-taksia ei aina voi tilata hyvissä ajoin etukäteen. Ennalta tiedossa olevat, ajanvaraukseen perustuvat matkat tulisi tilata viimeistään matkapäivää edeltävänä päivänä kello 14 mennessä. Kiireellisissä matkoissa palveluntuottaja on velvollinen järjestämään matkan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 2 tunnin kuluessa tilauksesta.

Asiakkaalle ei saa syntyä näin tehdystä taksimatkasta kustannuksia.