Kolumni Mitä näet kotisi ikkunasta?

Sodan äänet ovat vieneet järjen ääneltä ilmaherruuden. Koko Eurooppa hakee sosiaalisia kudoksia, ettei pelko ja viha, järjettömyys saisi liikaa tilaa. ”Pane puhdas valkoinen paita päällesi ennekuin kuolet”. Vanha ortodoksisuudesta nouseva ohje voisi olla käyttökelpoinen monelle ukrainalaiselle siinä missä venäläisellekin. Tähän on tultu.

Tiedotusvälineet ovat varastaneet aikani, vihan ja pelon äänet. Kokemus, että on jostakin syystä arvioitu väärin: ei enää sotaa Eurooppaan.

On vaikea pysähtyä tarkkailemaan heräävää kevättä. Tuo tumma savu! On häkellyttävää kuulla, kun WC-paperin sijasta hamstrataan nyt joditabletteja.

Ei jaksa pysähtyä tosiasioiden eteen: kohta pesissä ovat höyhenettömät linnunpoikaset. Joutuu juomaan mustaa maitoa.

Ikään kuin sattumalta käsiini osui R. Bregmannin kirja ”Hyvän historia”. Ihmisten merkittävä liikuttaja on moraali. Kyse ei tällöin ole vain erityisen hyvien ihmisten valinnoista. On kysymys arkisesta inhimillisyyden tajusta – minua ei voi kohdella miten tahansa. Tuon minän vaatimuksen merkitys voi olla toivon merkki.

Muun muassa vuonna 1940, kun Lontoon ylle lensi 348 Saksan pommikonetta aikomuksena pakottaa Englanti polvilleen, 80 000 pommia. Näin ei tapahtunut.

40 000 kuoli, mutta samalla syntyi näky, jota tohtori John MacCurdy kuvasi. ”Pikkupojat jatkoivat leikkejään jalkakäytävillä, asiakkaat jatkoivat tinkimistä, poliisimies ohjasi liikennettä majesteettisen yksioikoisesti ja polkupyöräilijät uhmasivat kuolemaa ja liikennesääntöjä. Kukaan – sikäli kun saatoin havaita – ei katsellut taivaalle.”

Syntyi solidaarisuuden ja auttamisen hyöky koko Englantiin. Se johti pääsiäisen omaiseen lopputulokseen; Englantiin, jossa ihmiselle on turvallista tilaa.

Toivon, rohkean periaatteellisen avoimuuden ja minämuotoisuuden lisäksi, tarvitaan toivoa tämän Euroopan ja ihmiskunnan suurten kysymysten äärellä.

Venäläinen ystäväni kertoi – jo vuosia sitten – arjen moraali ei toteudu kohdallani. Inhimillisyyttäni on kavennettu. Näitä venäläisiä on paljon ja nyt järkyttävän paljon ukrainalaisia.

Sytytän kynttilän saamani ortodoksisen ikonin eteen. Katson ikkunasta. Joissakin oksissa silmut alkavat turvota. Vähän kauempana puretaan mädäntynyttä taloa uuden tyyssijaksi. Korsisaaren auto on kuulemma tutulla reitillä.

Kirjoittaja on Nurmijärvellä asuva eläkeläispappi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut