Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Älä luovuta liian helpolla

Liian moni suhde päättyy eroon. Syitä voi olla monia, mutta Nurmijärven seurakunnan johtava perheneuvoja Lauri Anttila pitää pääsyynä vuorovaikutuksen puutetta, joka johtaa pariskunnan etääntymiseen, joka puolestaan vie suhteen lopulta kivikkoon. Anttilan mukaan suomalaiset eivät kuitenkaan päädy eroon heppoisin perustein. Harva lähtee parisuhteeseen, jos ei näe sen kantavan pitkälle tulevaisuuteen. On toki hyvä tiedostaa, että mitä tahansa voi tapahtua eikä antaa esimerkiksi alkuhuuman hämätä itseään.

Ero satuttaa aina enemmän sitä osapuolta, joka haluaisi jäädä suhteeseen. Suhteen pituus ei määritä lainkaan sitä, miten kauan siitä kestää toipua. Joku voi toipua vuosia kestäneen suhteen päättymisestä muutamassa viikossa, toisilla voi mennä puolikin vuotta päästä yli muutaman kuukauden kestäneestä suhteesta. Tärkeintä on käsitellä ero ja siihen liittyvät tunteet ennen siirtymistä seuraavaan suhteeseen. Ero voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, ahdistusta, unettomuutta ja masentuneisuutta. Se on toisaalta mahdollisuus löytää uusi suunta elämään.

Totuus on se, että kaksi ihmistä voi päättää olevansa yhdessä, mutta eroon riittää, että toinen haluaa jättää leikin kesken. Yksi ihminen ei voi päättää, että me olemme yhdessä.

Yksi parisuhteen kulmakivistä on kommunikointi. Toisen tulisi olla paras ystävä, jolle voi ja haluaa kertoa kaiken tietäen, ettei toinen loukkaa, suutu tai naura. Jos kommunikointi puolison kanssa hiipuu ja toinen lipuu hiljalleen etäämmälle, ei suhde ole välttämättä valmis romukoppaan. Yleensä suhteeseen ei hypätä tosta noin vain, joten miksi hypätä siitä pois tällä tavalla.

Jos molemmat haluavat edelleen olla yhdessä, voi hetkellinen etääntyminen jopa lähentää paria. Liian helpolla luovuttaminen saattaa puolestaan kaduttaa myöhemmin, jos itsellä on tunne, ettei katsonut suhdetta loppuun asti tai muutama kivi jäi kääntämättä. Kaduttaa voi toki myös se, ettei saanut lähdetyksi aikaisemmin, jos ero on lopulta helpotus.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja