Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Onnelliset nurmijärveläiset

Perjantaina julkaistu Maailman onnellisuusraportti on meille suomalaisille maireaa luettavaa: Suomi listattiin viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Nurmijärvellä saadaan olla vielä kaksin verroin tyytyväisempiä. Kuntatutkija Timo Aro jakoi Twitterissä viikonloppuna THL:n vuoden 2020 FinSote-tutkimuksen, johon oli listattu suomalaiskuntien onnellisuusluvut.

Nurmijärvi sijoittui Suomen kunnista komeasti neljänneksi. Onnelliseksi itsensä kokeneiden osuus oli korkeampi vain Porissa, Järvenpäässä ja Mikkelissä. Nurmijärvellä onnelliseksi itsensä kokeneiden osuus oli 56,1 prosenttia. Esimerkiksi Helsinki jäi kauaksi Nurmijärven taakse, siellä onnellisiksi itsensä koki vain 44,2 prosenttia.

Kliseen mukaan on lottovoitto syntyä Suomeen. Se, että saa asua maailman onnellisimman maan neljänneksi onnellisimmassa kunnassa, on jo varsinainen Eurojackpot.

Mikä sitten tekee nurmijärveläisistä onnellisia? Vastauksia voi hakea vaikkapa Nurmijärven Uutisten viime kesänä tekemästä Nurmijärvi-kyselystä. Siinä selvisi, että nurmijärveläiset arvostavat kotikunnassaan luontoa, turvallisuutta, yhteisöllisyyttä, arjen helppoutta ja edullisia asuinneliöitä. Nurmijärvellä on siis kaikki ulkoiset puitteet onnelliseen elämään.

Turvallisuus, hyvä sijainti, tilavaa asumista – 257 nurmijärveläistä vastasi, mikä Nurmijärvessä on parasta

Onnellisuus ei kuitenkaan lopulta perustu ulkoisiin olosuhteisiin. Sen voi jokainen todeta seuraamalla menestyneiden ja varakkaiden elämää. Hekin, joilla näyttäisi olevan kaikkea, kärsivät masennuksesta, tarkoituksettomuudesta ja jopa itsetuhoisuudesta. Lopulta onnellisuus lähtee jokaisen sisäisestä maailmasta, kiitollisesta ja positiivisesta asenteesta elämää kohtaan ja suhtautumisesta toisiin ihmisiin. Keskitymmekö valittamiseen, katkeroitumiseen, pelkäämiseen ja pahan puhumiseen. Vai kohdistammeko huomiomme mieluummin onnistumisiin, toiveikkuuteen, myötätuntoon ja toisten tukemiseen.

Nurmijärven sijoittuminen onnellisuusmittauksessa kertoo ehkä siitä, että nurmijärveläiset ovat tietoisia mitä asuinympäristö heille tarjoaa. Hyvinvointia on vasta sitten, kun ympärillä oleva hyvä muuttuu koetuksi hyvinvoinniksi.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja