Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Silta yli synkän virran

Amerikkalainen filosofi George Santayana kirjoitti teoksessaan ”The Life of Reason” vuonna 1905 näin: ”Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä.” On myös usein sanottu: ”Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään.”

Miten nuo lauseet ovatkaan kohtikäyviä tänään elämää ja maailmaa katsellessa. Tänään sodan suuret kyyneleet valuvat poskillani. Ne avaavat tietä puhumiselle ja jakamiselle. Ne avaavat tietä toisen luo.

Elämämme sisältää suunnitelmia, unelmia ja toiveita. Niiden avulla me rakennamme huomista päivää, tulevaisuutta. Kaikista suunnitelmistamme ja toiveistamme huolimatta elämään sisältyy usein yllättäviä ja elämää muuttavia piirteitä.

Elämä ei lakkaa muistuttamasta epävarmuudestaan. Kuinka hauras onkaan ihmisyytemme ja miten ohuella olemme kiinni tavallisessa arjessamme.

Oli rohkaisevaa lukea, mitä kotiutuva varusmies kirjoitti oppimisestaan varusmiespalveluksen aikana. Hän kirjoitti: ”Itseensä luottava ja eteenpäin pyrkivä saavuttaa, mitä haluaa. Mutta tärkeämpää kuin luottaa itseensä ja pyrkiä eteenpäin on tehdä se yhdessä.”

Erillisyys ja raja-aidat syntyvät huomaamatta, kuin itsestään. Yhteinen hyvä vaatii tietä toisen luo, liikettä parempaan keskinäiseen kunnioitukseen ja eheyteen. Keskinäisen ymmärryksemme toisiamme kohtaan tulee kasvaa eikä vähetä.

Tehdään ihmisyyden siltoja yli synkkienkin virtojen.

Pienetkin teot ovat nyt suuria. Pienillä teoilla teemme näkyväksi yhteisön ja yhteenkuuluvuuden voiman. Ne tekevät näkyväksi myös sen, miten tavallinen arki on kaikkein parasta ja tärkeintä elämässä – ja sen, miten tarvitseva kukin meistä vuorollaan on.

Tehdään ihmisyyden siltoja yli synkkienkin virtojen niin kaukana kuin lähellä omassa arjessa.