Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Vaikka tieto lisääkin tuskaa...

Maanantaina lipsuin itselleni asettamastani rajoituksesta olla kuuntelematta ja etenkin katsomatta kaikkia uutislähetyksiä ja ajankohtaisohjelmia.

Opin korona-ajan hurjimmassa vaiheessa, että nuo rajoitukset suojelevat mieltäni ylenpalttiselta kuormittumiselta ja sellaisten asioiden murehtimiselta, joiden hyväksi en voi tehdä mitään tai paljoakaan. Ja tekevät minusta läheisilleni ja kanssaihmisilleni miellyttävämmän, ehkä.

Maanantaina suosikkiohjelmassani A-studiossa käsiteltiin kuitenkin niin kiinnostavaa aihetta, että se oli katsottava: Mitä tavalliset venäläiset ajattelevat Ukrainan sodasta?

Istuin telkkarin ääreen sillä ajatuksella, että suurin osa Venäjällä asuvista venäläisistä vastustaa sotaa ja että Putinia kannatetaan suurimmaksi osaksi vain pakon ja pelon edessä. Näitä väittämiä olen vastoin parempaa tietoa hokenut itselleni ja niille, joiden kanssa asiasta olen keskustellut.

Vastoin minkäänlaista varmistettua tai vahvistettua tietoa, sillä olen halunnut uskoa, että myös venäläiset ajattelevat Ukrainan sodan oikeutuksesta tai Putinista kutakuinkin samoin kuin itse ajattelen. Että tuolle sodalle ei ole minkäänlaista oikeutusta, että Putin on...jätettäköön sanomatta.

Toki olen tiennyt Venäjän hallinnon käyttämästä propagandasta ja sensuurista, mutta en ole silti sisäistänyt sitä, että venäläisten ajatuskulkua on vuosikausia tarkoituksellisesti muokattu tiettyyn suuntaan. Suuntaan, joka saa heidät pitämään tätä sotaa vähintäänkin oikeutettuna ja Putinia sankarina. Tai ollaksemme täsmällisiä, suurinta osaa heistä.

Nämä mietteet nostavat länsimaisen demokratian ja vapaan tiedonvälityksen mielessäni arvoon arvaamattomaan, vaikka kuulenkin jo korvani juuressa epäuskoisen puhahduksen. Kyllä, parannettavaa olisi varmasti meilläkin, mutta pääosin tilanne on kuitenkin näiden asioiden osalta vähintään kohtuullinen

Tieto lisää tuskaa, mutta se ja etenkin itselle uudet näkökulmat myös vahvistavat ja ravitsevat.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.